Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: Над 6.6 млн. българи ще гласуват на изборите на 2 октомври

29 септември 2022, 15:03 часа • 2423 прочитания

Организацията на предстоящите избори в неделя до този момент протича нормално и в установените срокове и процедури, обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. 

Още: В седмицата на изборите: Всичко, което трябва да знаете преди 2 октомври

Колко са кандидатурите?

6 624 е броят на кандидатурите за депутати, като сред тях 1296 кандидати за депутати са регистрирани в листи в два избирателни района. 1954 от кандидатурите са на жени, а 4 670 са кандидатурите на мъже. 

Броят на избирателите

Стана ясно, че броят на избирателите надхвърля 6.6 млн. души, като това не е финалният им брой, тъй като ще има хора, които ще се дописват в списъците. "Общият брой на кандидатите в листите е 6 

Секции и машини у нас и в чужбина

"Разпратени са хартиените бюлетини и машините за гласуване извън страната. Тези в страната предстои да бъдат разпратени в близките два дни.Сформирани са съставите на секционните избирателни комисии. Общият им броя в страната е 11 636, от които 9 369 са секциите с машинно гласуване, а в 1 105 от тези секции има по две машини. Секциите, в които ще се гласува с хартия, са 2 785", обясни Цветозар Томов. 

Той коментира, че извън страната броят на секциите е 755, като от тях машинни са 301, а с два броя машини са с 238 секции. Хартиените бюлетини са в 454 секции извън страната. 

В крайна сметка с 10 474 машини ще се гласува у нас, а извън страната 539. 

"Навсякъде във всяка секция, независимо дали е машинна или хартиена, ще има достатъчен брой хартиени бюлетини", каза той. По думите му идеята при проблем с машините, секцията да мине с хартиени бюлетини. 

Социологическите агенции и наблюдатели

"В изборния ден ще се правят 4 проучвания. Това е броят на регистрираните социологически агенции, които общо са регистрирали 1008 анкетьори. Може би е уместно да припомним, че данните от Езкит пола трябва да се съобщават след приключване на изборния ден, а данни от социологическия ден в рамките на деня за размисъл до края на изборния ден също не могат да се обявяват", каза Цветозар Томов. 

Говорителят на ЦИК обърна внимание, че международните наблюдатели, които са регистрирани, са от три организации, с общо 212 регистрирани лица. 1007 са местните наблюдатели. 

Още: Ето как ще става видеоизлъчването и заснемането след края на изборния ден

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес