Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южен поток е технически неосъществим, твърди Валери Симеонов

13 май 2014, 18:00 часа • 38857 прочитания

Естествено, че споделям опасенията на Реформаторския блок за „Южен поток”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването "Лице в лице" на bTV.

„Южен поток” е от руски интерес и е огромен сапунен мехур, който ще донесе приходи на висшите политици у нас, подчерта Симеонов.

„Южен поток” няма да се осъществи, защото е технически невъзможен. Когато у нас се правят първи заварки и се слагат тръби, то в Русия нищо не се прави. Първо, откъм руската страна я няма необходимата компресорна станция, не се и предвижда. Второ, температурата в Черно море по дъното, където ще минава „Южен поток” – на над 2 километра дълбочина при температура 3 градуса, а газът е при температура 250 градуса по Целзий. Това не може да стане – ще се получи конденз и ще има разрушаване на връзки, сигурен е лидерът на НФСБ.

България трябва да бъде вкарана в капан, за да плащаме пак за пропуснати ползи и заради Украйна, категоричен е Симеонов. Вижте, че Италия от дълго време мълчи и не казва нищо за проекта. Австрия пък заяви, че ще подкрепи „Южен поток” само ако отговаря на европейското законодателство, но това не се случва, каза Симеонов.

Валери Симеонов заяви, че ако се дадат кирки и лопати на 15 хил. души, газопроводът „Южен поток” може да бъде изграден за три месеца. Лидерът на НФСБ посочи цифрата 15 хил. души, защото наскоро бил чул един партиен лидер да казва такова нещо. Втората лъжа е, че български фирми ще строят газопровода – кой ще го гарантира, как, попита Симеонов. Чух и как ДДС от „Южен поток” ще остане в България – колкото от „Лукойл” остава, иронизира лидерът на НФСБ.

Украйна

По темата „Украйна” Симеонов разви тезата, че бившата съветската република се превръща в „Европейска Сомалия”. Преди дни проруските сепаратисти хванаха шефа на полицията на Мариопул и днес са го пуснали срещу 200 хил. долара, заяви Симеонов. Това са хора с автомати, които никой не знае откъде ги взеха – представяте ли си какъв ужас е това за Европа.

Тези „български националисти”, които защитават позицията на Путин, са „руски националисти” и „анархо-комунисти”. Партия „Юруш” (бел. ред. – визира се „Атака”) е за одържавяване на всичко, което е типична „анархо-комунистическа” теза, каза Симеонов. Видя се с кризата в Украйна, че в България е пълно с „путинисти”, добави лидерът на НФСБ.

Политическата агитация

За мен лицемер в България е Сергей Станишев. И причината е с безработицата. Лидерът на БСП твърди, че 60 хил. души си намерили работа от началото на годината. После каза 40 хил. А зам.-министърката на труда заяви 52 хиляди. Колко са в крайна сметка – признаха с половин уста, че методологията им е различна. Защото ако цифрите на Станишев са верни, ще излезе, че безработицата ни е по-висока от испанската и гръцката. Никой от тях не включва временната заетост – кога си временно зает и временно безработен, попита Симеонов.

По отношение на евентуални предсрочни избори лидерът на НФСБ каза: "Настроения много, но комунист без кръв власт не дава".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес