Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програмите за временна заетост са пари на вятъра, казва Константин Проданов от АБВ

14 май 2014, 10:48 часа • 19074 прочитания

Вътрешното потребление в страната продължава да бъде силно потиснато, което е много тревожен сигнал. Това смята кандидатът за европейски депутат от листата на АБВ Константин Проданов, цитиран от Агенция "Фокус".

Проданов коментира данните на НСИ за годишната инфлация, която е минус 1.6%. за април 2014 г. спрямо април 2013 г. По думите му, изразходването на държавните и европейски средства трябва да бъде целенасочено и подчинено на икономическа логика и национални приоритети, а не просто да се харчат за дейности, които нямат никаква ефективност.

Според Константин Проданов инициативите по програмите за временна заетост са пари „хвърлени на вятъра“, тъй като по този начин се удължава агонията на безработните, които би трябвало да повишават квалификацията си. Проданов коментира, че страната ни търпи огромни загуби от изтичането на млади високообразовани кадри. Той даде за пример Япония, която инвестира в иновации, които предоставя на бизнеса и това е държавна политика за повишаване на производителността.

„Свитото потребление в комбинация с другите негативни тенденции в страната, като например продължаващият ръст на безработицата, която в момента е около 13%, а при младежите е около 30%, е много тревожно. Безработните са хора, които нямат доходи и няма как да имат висока покупателна способност, а знаете 70% от БВП се формира от индивидуално потребление, т.е. това е голям удар върху него. И една друга много тревожна тенденция от последните дни е свързана с факта, че нашият износ намалява за трети пореден месец, най-вече заради намаляващия износ към трети страни, не към ЕС, т.е. заради събитията, които се развиват в Украйна, несигурността в Русия ни удрят нас, което е нормално. Проблемът е, че аз не чувам управляващите да предприемат някакви инициативи, за да парират тази тенденция.“

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес