Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преференцията не обича много Манолова, Стойнев, Цонев и Цветанов

06 октомври 2014, 14:20 часа • 22983 прочитания

Както изглежда и на тези избори гласоподавателите са решили да се възползват от правото си да преподредят листите на партиите по време на вота вчера. На някои места вариантът "15/15" (когато 15-ият в листа на БСП Момчил Неков стана евродепутат заради съвпадението на номера му с този на коалицията) за малко да погоди неприятни изненади на съоветните централи.

БСП-Лява България

На две от най-разпознаваемите лица на БСП - Мая Манолова и Драгомир Стойнев, им беше загатнато, че можеха да останат и извън парламента, ако преференцията беше пълна т.е. и първият в листата можеше да бъде заменен от по-заден кандидат. Именно заради това Манолова и Стойнев ще попаднат в парламента, тъй като на тези избори даден кандидат трябваше да получи минимум 7%, за да се придвижи напред в листата.

По данни, съобщени от председателя на РИК Таньо Брайков, от предадените протоколи става ясно, че кандидатът под номер 22 в листата на "БСП- лява България" - лидерът на младежката организация на левицата в област Стара Загора Диана Михалева, събира повече, отколкото втория в листата – депутата в предишния парламент Георги Гьоков. Тя има 1605 преференции, а Гьоков - 1222. Водачът на листата Драгомир Стойнев е събрал 3030. 

Съещевременно вторият в листата на "БСП- Лява България" Иван Ибришимов е събрал най-много преференции от кандидатите за депутати в Кюстендилска област. Той има 2201 гласа, сочат резултатите от обработените протоколи в Районната избирателна комисия. Водачът Мая Манолова има 1691 изрични преференции, а бюлетините, подадени за коалицията, в които няма отбелязана преференция, са 8453. С този резултат Ибришимов не може да измести Манолова.

Подобни случаи на масов за кандидат, чийто номер съвпада с този партията,не липсваха и за другите партии:

ДПС

18-тият в листата на ДПС във Варна Алеко Атанасов е на път да стане "любимец 18". Неговият номер съвпада с този на партията в бюлетината, а "чавка" за Атанасов преференциално са поставили 1454 души. Това реално го прави втори в листата, на мястото на Ерджан Себайтин. Водачът на листата Йордан Цонев е предпочетен от 387 души.

Ако ДПС имат двама депутати от 3-ти МИР Варна, Алеко би трябвало да придружава Цонев в парламента, информира Дарик радио. 

ГЕРБ

Размествания се очакват и в листата на ГЕРБ в Благоевград. Там 9-ият в листата Кирил Котев събира голям брой преференциални гласове - 6830 - повече от водача Цветан Цветанов (1991 лични преференции). Бившият вътрешен министър няма да загуби мястото си, тъй като без преференция за партията му са гласували 18706 души.

За поставената под номер две Даниела Савеклиева преференциално са гласували 1 609 души. Третият в листата Димитър Танев получава 3 198 гласа, информира "Фокус".

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес