Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Тези избори са различни

06 септември 2014, 14:05 часа • 18837 прочитания

В Деня на Съединението, който е втори от началото на предизборната кампания, президентът Росен Плевнелиев призова за смирение, позитивна кампания и масово участие на българските граждани в предсрочните избори на пети октомври. Той изказа съболезнованията си на жертвите на природните бедствия и увери , че целият ресурс на държавата ще бъде насочен към бедстващите региони, информира БНР.

В изявлението за началото на предизборната кампания държавният глава изтъкна, че България се нуждае от стабилност - обществена, политическа и финасова. Не е важно кой ще победи, а е необходима институционална стабилност и спокойствие в държавата, каза държавният глава. Според него тези избори са различни.

Плевнелиев коментира: "Днес вече добре знаем кой срещу кого е и срещу какво е. Кой с кого никога не би се коалирал. Посочено е всичко лошо. Очернен е всеки опонент. Политиците трябва да се обединят около необходимостта да подкрепят дългосрочни приоритети и извършат неотложни реформи, за да гарантират стабилност, икономически растеж и благополучие в държавата".

Държавният глава призова гражданите на 5 октомври масово да гласуват, за да се гарантира честността на вота. Той добави: "Сега някои може би се готвят да купуват гласове, други разчитат на т.нар."корпоративен вот", трети се опитват да намерят най-добрия компромат, да съчинят най-шумния скандал, но всички тези усилия са обречени на неуспех, ако на 5 октомври българските граждани гласуват масово. Гласувайте честно и с разум!".

Плевнелиев изрази надежда, че политическите партии ще използват кампанията, за да представят своите идеи и решения за развитието на страната. Той апелира партиите да поемат ясни ангажименти и да демонстрират коректен подход и политическа воля за постигане на широко политическо съгласие. „Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че ще бъде позитивна и добронамерена. За съжаление, нито една от последните кампании не бе пощадена от компромати, взаимни обвинения, сигнали до прокуратурата”, посочи той, цитиран от "Фокус".

Според Плевнелиев смисълът на кампанията не е да се окаляме един друг и по този начин се подценява българския избирате. „Гражданското общество е активно като нашите сънародници много добре разпознават и ще накажат предизборните трикове, и тези, които ги използват”, каза още Плевнелиев.

Най-неотложните реформи, повтарям още веднъж, са за работеща и справедлива съдебна система, пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, реформа в сектор „Енергетика“, в сектор „Сигурност“, реформа в образованието, административна реформа, подчерта Плевнелиев. Според него ако тези реформи не бъдат извършени от новото 43-то Народно събрание, децата ни ще платят много висока цена за това.

Президентът апелира към политическите партии да поемат ясни ангажименти и дадат решения за реформи, както и да демонстрират коректен подход и политическа воля за постигане на широко политическо съгласие отново споменавам думата реформи, "защото без тях няма да минем", информира прессекретариатът на държавния глава.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес