Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем пъти повече пари за агитация вземат "малките" партии от независимите кандидати

15 април 2014, 13:27 часа • 10482 прочитания

Лъвският пай от парите, които по Изборен кодекс се падат на по-малки партии, коалиции и независими кандидати за евродепутати за медийна кампания, ще отиде за политическите формирования. Съотношението е 8:1, а в понятието „медийна кампания” не влиза агитацията в социалните мрежи и лични блогове.

Общо 655 хил. лева ще даде ЦИК за медийна кампания на тези субекти, като 600 хил. са за политическите формации, а 55 хил. – за независимите евродепутати. Това означава 40 хил. лева за партии и коалиции без държавни субсидии и 5 хил. лева за комитети, които издигат независим кандидат. Общо 11 са независимите кандидати, които се регистрираха до снощи – последният възможен срок.

Сред коалициите, които ще получат пари, са Реформаторския блок, „България без цензура”, ВМРО-НБС, „Гергьовден”, коалиция КОД (партията на Илияна Раева и НДСВ), АБВ. На практика само Коалиция за България няма да вземе 40 хил. лева.

По Изборния кодекс общата сума за предизборната кампания не може да е повече от 2 млн. лева на партия и 100 хил. лева на кандидат, ако съответният субект иска да получи субсидия за медийна кампания от ЦИК.

За доказателство на предизборна реклама по радиото и телевизията, ще се предоставя запис на електронен носител. За печатните издания ЦИК иска копие от публикацията, от която да става ясен броят или датата на съответния материал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес