Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидал Алгафари: БСП не успя да достигне до избирателите си

27 май 2014, 10:02 часа • 22471 прочитания

В сутрешния блок бяха обсъдени преференциите на вота, политическите послания и социологията. Темите бяха засегнати от Найо Тицин – журналист и бивш ПР на на Демократи за силна България, и Нидал Алгафари – политическия ПР и бивш изпълнителен директор на БНТ.

Според Алгафари преференциалният вот вдясно е показал, че хората могат да избират, могат да подбрират, могат да махат.

За съжаление в БСП е имало страх от грешки, каза Алгафари. Той не смята, че става въпрос за недоразбиране. В БСП има скрит вот, с който са се опитали да премахната едно голямо недоразумение в тяхната листа. Според него става дума за „феодалите в БСП, които са се ояли и са направили едни големи толумбаци”.

Организационно БСП не успя да достигне до избирателите си, смята Алгафари, и това е показано в резултатите. Според него не става въпрос за корпоративен вот, а за наказание за тримата души. Тях социалистите не са могли да припознаят, тъй като те нямали нищо общо с „червената” партия. Политическият ПР обясни, че не става въпрос за първите трима в листата – Сергей Станишев, Илиана Йотова и Георги Пирински, а за следващите трима – Петър Курумбашев, Достена Лаверн и Светлина Йолчева.

Алгафари обясни още , че е имало проблем с гражданското участие в листата на БСП. Освен това „червените” не успели да стигнат до хората си. В резултат социалистите загубили периферията си.

Със сигурност има проблем с новите имена, каза още режисьорът. Той допълни: "Проблемът с Достена е, че никой не разбра от къде дойде. С какво точно тя трябваше да допринесе, хората да я разпознаят".

Преференцията е един страхотен шанс на избирателите да пренареждат листите, каза от от своя страна Найо Тицин. Според него трябва да се помисли преференцията да стане задължителна. Тогава първият в листата няма да бъде ощетен. Най-важното е, че такъв вот вече минал веднъж и експертът не смята, че трябва да се спира, а трябва да се надгражда. Най-малкото защото вторият път вече ще бъде по-лесно.

Когато се наложи задължителна преференция, т.нар. контролиран вот ще бъде по-трудно осъществим. Според Тицин промяната ще доведе то това партиите да помислят дали не е по-добре да ограмотят избирателите си.

За всяка коалиция прференцията е шанс да се надгражда и да се вдига активността и мобилизацията на различните партийни ядра, които са представени в тази коалиция, каза Тицин. Според него преференцията е спомогнала за успешното представяне на Реформаторския блок. Той е убеден, че обединението е единствената политическа организация, коята е приватствала преференцията от самото начало.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес