Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо няма да има кабинет и какви са следващите ходове на партиите? Говори Христо Панчугов (ВИДЕО)

05 април 2023, 19:30 часа • 15897 прочитания

Нито се промени победителят, нито се стигна до резултат, който ще разплете ситуацията, която имаме в последните 2 години. Това заяви полотологът Христо Панчугов в интервю за Студио Actualno, коментирайки изборните резултати, според които с 26.51% ГЕРБ-СДС печели изборите, втори са ПП-ДБ с 24.54%, трета политическа сила е "Възраждане". В НС влизат и ДПС, БСП и "Има такъв народ", които с 4.1% прескачат бариерата за влизане в парламента.

По думите му от тази гледна точка най-тъжното заключение е, че партиите избраха да не променят политическите си стратегии и така произведоха резултат, който също толкова минира възможностите за съставяне на стабилно управление.

"Изглежда доста малко вероятно да видим съставяне на правителство", категоричен беше Панчугов, като основната причина за това е радикализирането на настроенията на поддръжниците на партиите.

"Дори да приемем, че има политическо лидерство, което осъзнава необходимостта от стабилно управление, възможността последователите на тези партии да приемат съставянето на някакво коалиционно управление е изключително ниска", каза той, след което направи анализ на ходовете на всички партии в 49-ото Народно събрание.

ГЕРБ

Според Панчугов ГЕРБ са изправени пред един важен избор и основната им цел е да се реабилитират пред българските граждани. "Да кажат "ето, ние дадохме шанс на някаква промяна да се случи, вече 2 години такава промяна не се случва. Има политически хаос и нестабилност". Това до момента работи като стратегия. Липсата на ясен дневен ред за това как изглежда промяната води до победите на ГЕРБ в последните 2 избора", каза той.

По думите на политолога ГЕРБ ще се опитат да изглежда предвидима, добре позиционирана и даваща си сметка за рисковете политическа партия. "Какъвто и опит за съставяне на правителство да видим от тях - ще се сблъска с конфронтация от останалите политически сили", прогнозира той. 

Като риск за партията на Бойко Борисов той посочи, че тя може да бъде прикрепена към ДПС, "Има такъв народ" и БСП. Такава коалиция според мен е невъзможна. Не смятам, че сериозно би подходил към каквато и да е подкрепа от БСП, а прикрепянето му към ДПС ще върне негативния имидж, с който партията се ползва в последните години.

Той постави под съмнение поканата на Борисов от днес. "Тя обаче има таргет и това са негласуващите и тези, които са убедени, че това, което се случва в момента, не е добро", каза Панчугов. Според него това послание може и да сработи, защото може да изглежда като подадена ръка, която е отхвърлена. Борисов: Хората ни казаха "без ГЕРБ не може, без ПП-ДБ - също". Каним всички партии (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната - Демократична България"

"Те са в един доста странен капан. Очевидно, че вътре има разминаване още от миналия парламент, когато "Демократична България" се опита да прави неща съвместно с ГЕРБ, а "Продължаваме промяната" се създаде като партия на протеста и продължава да се държи като такава", анализира политологът.

Според него противопоставянето срещу ГЕРБ е нещото, което държи ПП във фокуса на медийното внимание.

"Двете партии губят гласове, неспособни са да намерят разговора, който да доведе нови избиратели към тях - и на тези избори заложиха изцяло на риториката "анти-ГЕРБ" и така заложиха на хора, които вече са направили своя избор. Големият въпрос е как да привлекат нови избиратели", анализира той.

"За да излязат от този капан, те трябва да дефинират политиките, които не биха позволили да се случват неща, които ГЕРБ правиха и доведоха до разпада на държавността. Те трябва да намерят начин да разследват всички казуси, за които говорят, за да се стигне до някаква истина за управлението на ГЕРБ. Оправданието с българската прокуратура е изключително лесно, но не е достатъчно. Има и други разследващи механизми в българската политика, които са в контрола на изпълнителната власт и те трябва да осветлят вредните практики, ако такива е имало", допълни политологът.

Какъв е огромният проблем пред коалицията ПП-ДБ и анализът на Христо Панчугов за останалите партии в 49-ия парламент - вижте в пълния разговор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес