Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За романтичната история на българския футбол: Разказва Теодор Борисов (ВИДЕО)

25 септември 2023, 19:29 часа • 7706 прочитания

Знаете ли защо един футболен отбор се състои точно от 11 души? Смятате ли, че познавате добре историята на българския футбол? Ако отговаряте с "не", то д-р Теодор Борисов има отговорите за вас.

В Студио Actualno поканихме спортния журналист, доктор по история с дисертационен труд на тема „Спортът като политика и пропаганда в България през 60-те - 80-те години на XX век“, автор и съавтор на няколко книги. А той разкри какво ще открием на страниците на най-новата му книга "Историята на Купата".

Книгата е посветена на Купата на България, която се ражда като Царска купа, а от 1944 г. става Купа на Съветската армия. "Това е нещо безпрецедентно - нито една друга национална купа в Европа не носи името на чуждестранна армия. После, през 90-те, става Купа на НРБ, а в днешно време е Купа на България с различни генерални спонсори. За футболните фенове шампионатът е по-важен, но купата е надпревара с романтична история и интересни герои. В нея аматьорски, заводски отбор може да се изправи срещу някои от грандовете и да го победи.

В "История на Купата" са описани най-вълнуващите моменти, в които Давид се е изправял срещу Голиат и го е побеждавал. Всичко това е илюстрирано и допълнено със статистика. Тео Борисов и екипът му работят с оригинални документи, запазени протоколи и правилници, а в други случаи и с клубна историография.

Убиец на гиганти

Впечатление прави романтичната история на "Чепинец" (Велинград), който елиминира "Левски" в турнира, а после се изправя срещу ЦСКА на "Васил Левски". "Чепинец" стига до дузпи, а какво става там - може да гледате във видеото по-долу.

Дори бившият премиер Бойко Борисов присъства в книгата като най-възрастния играч, участвал в турнира за Купата на България.

Благотворителна кауза

От 2017 г. насам Борисов организира в София футболен куиз всеки месец. "Този месец вече е с по-различно издание – в четвъртък, от 20 ч. в "Академията" в Дианабад ще се проведе благотворително издание. Всички приходи ще отидат за Фондацията на Стилиян Петров", каза Борисов.

На колко години е българският футбол и защо според Теодор Борисов играта не е развита на ниво у нас в днешно време - гледайте във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес