Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път в случая „Гешев“ плуваме в такъв лабиринт от правни положения: Адв. Кашъмов в Студио Actualno (ВИДЕО)

14 юни 2023, 19:30 часа • 7259 прочитания

За първи път в случая „Гешев“ плуваме в такъв лабиринт от правни положения. Това каза в Студио Actualno адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Фондация „Програма достъп до информация“:

„Не сме имали такъв случай на предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор“.

Припомняме, че в понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) с 16 гласа „за“ и 4 „против“ реши да предложи на президента да издаде указ за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Указът вече се разглежда, съобщиха от президентството. Очаква се Румен Радев или да го подпише, или да върне предложението на ВСС за прегласуване. Междувременно самият Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с питане дали ВСС с изтекъл мандат може да го освободи предсрочно. КС още не се е произнесъл дали е допустимо да образува дело. Ето още какво каза адв. Кашъмов:

„Ще видим какво ще приеме евентуално КС. Ако приеме да разглежда тези искания. Друг е въпросът, че всъщност ние очакваме в момента процедурата да продължи. Това, което трябва да стане, е да бъде издаден указ от държавния глава. За това няма срок. Конституцията не поставя много срокове. От друга страна обаче аз не виждам причина да се бави това издаване на указ. Тъй като, макар да е безпрецедентен този случай, той е знаков. Знаков е за това дали има воля за промяна, за това дали в съдебната власт се случват или ще се случват реформи. Така че силно се надявам президентът да не приеме позиция, в която да е между движението и реформата. „

ОЩЕ: ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

Въпрос на морална позиция президентът да уважи решението на ВСС за Гешев. КС не може да повлияе със задна дата на указа на президента за Гешев, каза още адв. Кашъмов.

Той е категоричен, че вече във ВСС не трябва да бъдат избирани хора, които се съмняват в разделението на властите.

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес