Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич е наясно, че времето му за игра в Косово изтича: Иво Иванов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

28 септември 2023, 18:00 часа • 7061 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич е наясно, че времето му за игра в Косово изтича. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” журналистът член на Българското геополитическо дружество Иво Иванов:

“Ще си позволя да развия една хипотеза за случилото се, но както казват юристите, обосновано предположение. Понеже при последните преговори между Белград и Прищина, ЕС, в лицето на неговия специален пратеник Мирослав Лайчак, заеха една позиция, че едва ли не Прищина пречи на придвижването на процеса за сближаване, в този момент в Белград някой си е помислил, че имат “туше“, че са в по-добра позиция да водят още по-активна политика. Дали са си сметка, че вниманието на света е отвлечено от голямата война в Украйна.

Още: Вучич: Зад стрелбата в Северно Косово стоят местни косовски сърби

Белград много обича, както големия си брат в Москва, да поставя другите членове на международната общност пред свършен факт. Да поставят света пред свършен факт и да обявят така наречения съюз на сръбските общини в Косово. Който вече е договорено, че ще съществува преди 10 години в Брюксел, последно в Охрид отново се задължиха страните, че ще има такъв съюз. Същината е какво ще представлява този съюз. Защото според Прищина сърбите искат и очакват от това една нова Република Сръбска, каквато виждаме да се подвизава в Босна и Херцеговина. Докато албанците си го представят като една културна автономия с някакво местно самоуправление на ниво комунални функции.

Още: Кризата в Косово: Вучич гледа към САЩ, даде обещание и за сръбската армия

И сърбите решиха да придвижат техния проект в тази суматоха, когато международната общност е наложила и санкции на Прищина заради това, че пречи на преговорния процес. Една група въоръжени хора, подобно на руските зелени човечета някога в Крим, ще нахлуят в Северно Косово, ще провъзгласят този фамозен съюз. И поставен пред свършен факт Белград ще каже “ние ги подкрепяме нашите братя сърби“, всички пропагандни клишета, че срещу тях се води геноцид и т.н.

Още: Вучич: КФОР да поеме задълженията на полицията в Косово

Нещо в този план обаче не е сработило. Изхождайки от вечния балкански сценарий, че тук всеки донася за другия срещу някакви изгоди или заплащания, видимо албанските служби, а със сигурност и КФОР, и полицейската мисия на ЕС, са били информирани за задаващите се събития и са били подготвени. Личи от бързото потушаване на този опит за метеж“.

Още: Вучич: Можете да ни убиете всички, но никога няма да признаем вашето независимо Косово

Вече в западните медии има доста критики към опитите на ЕС и САЩ да опитомят Вучич, смята журналистът. Вучич е наясно, че му изтича времето на тази игра, колкото и да са майстори сърбите на нея.

Защо – ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес