Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Шопов: За 2-3 години България ще бъде енергийно разкачена от Русия (ВИДЕО)

18 март 2022, 19:30 часа • 30804 прочитания

За 2-3 години България ще бъде енергийно разкачена от Русия. Това каза в Студио Actualno политическият анализатор и европеист Владимир Шопов.

За ареста на Бойко Борисов

Към настоящия момент нямаме достатъчно информация за снощните арести на бившия министър-председател Бойко Борисов и негови приближени. За мен ще са ключови две неща. Първото е свързано с това наистина доколко е подготвено и на какъв етап е разследването, а второто – до каква сетепен европейската прокуратура или европейските делегирани прокурори наистина са участвали в него. И в крайна сметка дали то ще доведе до някакъв реален резултат.

За съжаление в българската политическа история доста често сме били свидетели на такъв тип арести-фойерверки, които след това не приключват с нищо. Това е същественият въпрос и той ще определи европейският отзвук на случващото се. Ако нямаме добре проведено разследване, със сигурност Европейската народна партия (ЕНП) ще застане зад ГЕРБ и обратно, ако наистина е добре проведено разследване с резултат и има намесени европейски средства, тогава разбира се ГЕРБ няма да може да разчита на съществена политическа подкрепа от Европа.

За войната в Украйна

Има някакви наченки за дипломатически изход от ситуацията. Разбира се на фона на предисторията на тази война и тази инвазия, не е много разумно да хвърляме надежди за скорошен изход от случващото се. По важно е да погледнем по-широкия контекст, защото така или иначе тази война ще приключи рано или късно и ще бъде намерено някакво дипломатическо решение. То обаче няма да бъде дългосрочно устойчиво по няколко причини. Първата е, че Русия е в много тежка политическа и международна изолация. Загуби всякакво доверие и тя наистина оттук нататък би следвало да се третира като един непредвидим партньор. На второ място е много важно да отбележим, че в съвременната политическа история на Украйна на няколко пъти бяха давани гаранции на страната, и през 1994-а от западните държави и Русия, и през 2014-а, забележете, от Китай в един малко познат двустранен договор. И те не сработват. Така че вторият голям въпрос е как точно изглеждат гаранциите и как точно ще бъдат решени институционално. На трето място, и това се вижда и в момента, държавите, които продължават да бъдат в междинното пространство, щеизползват политическия момент и да се приближат до Европа и НАТО.

И не на последно място има една динамика, която доведе до тази поредица от конфликти. И това е желанието на обществата в Молдова, Грузия, Беларус и Украйна да се европеизират, да живеят по различен начин и да се опитат да получат гаранции за това. Тази война ще засили тази тенденция.

Как кризата в Украйна ще се отрази на бъдещето на ЕС и НАТО

НАТО след 2014 г. оказа безпрецедентна подкрепа на правителствата в Украйна за страна, която не е член на алианса. В немалка степен устойчивостта, която виждаме на украинската армия, се дължи на тази подкрепа през годините на всякакви нива. В момента много се коментира въпроса за дефанзивните оръжия, с основания разбира се, но има много неща, които не се коментират. Въобще цялостната тактическа и стратегическа готовност на украинската армия, разработването на различни сценарии. Украйна в момента се защитава през няколко различни сценария, не просто с противоракетни установки.

И в ЕС, и в НАТО предстои много дълбоко преосмисляне как те изглеждат оттук нататък и това вече се вижда. Разбира се в настоящия момент най-вече на ниво отбрана и сигурност. В резултат на тази война НАТО ще изнесе много по-напред своите защитни сили, ще има преход от сдържане към реална готовност за отбрана. Очаква се вълна от инвестиции и по линия на НАТО, и по линия на ЕС в отбранителни способности и т.н.

В европейски контекст специално, в енергетиката се случват безпрецедентни неща. В момента се изготвя реален петгодишен план за почти пълно разкачване на европейската енергийна система от руската. Да не забравяме, че тогава, когато определена държава започне да заема някъде около 10-15, максимум 20% от снабдяването, тя губи силната позиция, която всъщност има. Европа само да намали наполовина сегашната си зависимост, Русия ще изпадне в крайно тежка ситуация. И второто нещо – в Гъция съвсем скоро беше взето решение за създаване на втори терминал за втечнен газ. Със завършването на интерконекторите, вече в български контекст и с удвояването на капацитета на Чирен, България в рамките на 2-3 години на практика ще бъде енергийно разкачена, особено на фона на това, че ядрени реактори с китайски и руски технологии няма да могат да се правят.

Евразийската ос. Отношенията Русия-Китай и войната в Украйна

През последните години Русия и Китай изградиха това, което на аналитичен език се нарича геополитическа ос. Причините за близостта на двете страни са, че и двата автократични режима се притесняват от демократизация в собствените си държави и на собствените си континенти. И двата режима искат да разширят зоните си на влияние в различен мащаб и с различни амбиции. И двете държави, поне допреди войната в Украйна виждаха в Запада слабост, което от стратегическа гледна точка е погрешен анализ. Москва и Пекин наистина оттук нататък ще бъдат основни партньори. Ситуацията в Украйна създава доста рискове за Китай.

Какви са рисковете и доколко и как Пекин ще помогне на Москва ще узнаете от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес