Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Шопов в "Отговорите": Организирани интереси в България нямат полза от влизането ни в Шенген и еврозоната (ВИДЕО)

09 декември 2022, 19:00 часа • 6171 прочитания

Очаквано две страни – Нидерландия и Австрия, блокираха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Нидерландия – заради корупцията у нас, Австрия – заради мигрантския натиск по границата. Организирани интереси нямат полза от влизането ни в Шенген и еврозоната. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ политологът Владимир Шопов:

„Аз мисля, че през последните няколко години постепенно на всички стана ясно, че в България продължават да съществуват доста добре организирани интереси, които нямат полза и които нямат желание страните да попаднат в тези ядра.

Шенгенското законодателство не представлява цялостна завършена система за управление и контрол на границите. Тя засяга определени аспекти. Всъщност външната граница е пресечна точка на няколко политики – бежанци, сигурност, миграция, борба с наркотрафик, борба с организирана престъпност, съдебна система, активно успешно разследване и т.н. Всички тези политики са струпани на външната граница. Когато не влизате в определена интеграционна зона, тя с времето постоянно се развива и колкото по-дълго стоите, толкова по-трудно става влизането в нея дори само по тази логика.

Между другото, извън политическата реторика, през последните няколко месеца се случиха доста интересни неща. Едно от тях, на което бих обърнал внимание е интервю на шефа на българската централна банка, в което той за първи път си позволи доста открито да говори за откровена опозиция, дори в определени моменти саботаж на усилията на страната да влезе в еврозоната. Това остана без последствия, но в България, пак казвам, има доста ясно очертани среди и интереси и във финансовата, и в банковата, и въобще в цялата стопанска инфраструктура, които съвсем не изгарят от желание страната да попадне там. Защото нека с конкретен пример да илюстрирам: Когато ние станем пълноправни членове на всички елементи от монетарния съюз и това, което наричаме еврозоната, всъщност се трансформира цялата система за наблюдение и контрол. Банките, определени за контрол, се наблюдават от екипи в реално време, в централата във Франкфурт, от която те могат да проследяват всяка конкретна транзакция. Те имат право да отказват и назначения, които банките правят в техните управителни съвети.“

Какво ни е нужно, за да влезем в Шенген и еврозоната, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес