Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вили Лилков: Нашите служби са били пробивани от съветска агентура (ВИДЕО)

29 май 2023, 19:30 часа • 11947 прочитания

На 3 юни 2023 г. (събота) от 12 ч. на остров Персин - Белене ще се състои поклонение в памет на жертвите на комунизма в един от най-зловещите концлагери в Европа. Това е и най-големият действащ лагер през комунистическия режим.

Как новото поколение разбира тези лагери? Защо и до днес няма осъден по тази тема? Това кореспондира ли със службите днес? Ако да - как?

По темата в Студио Actualno е проф. Вили Лилков - политик, учен, преподавател, автор на няколко книги които хвърлят светлина върху най- мрачните години на България.

"Обяснението на това какво представляват тези концлагери и защо съществуват е много широко и голямо, защото комунистическата система няма никакъв компросмис спрямо този, който мисли различно и изразява различно мнение от това, което е официално прието. Жерти на тази система стават дори тези, които я изграждат. В тоталитарното общество жертвата и палачът могат по всяко време да сменят своето място", заяви професор Лилков.

По думите му в България точно тези, които са били най-силно репресирани, тези, "които са минали през месомелачката на комунистическия ад, които са били изселвани, гонени, уволнявани, следени", са били най-толерантни и не са искали възмездие. "В това се крие може би безкръвния български преход, защото жертвите не поискаха реванш. Те искаха справедловост, да се говори за това, може би затова останаха ненаказани тези, които извършваха репресиите", обясни той.

Още: Документален филм разказва за първия концлагер в Европа

"Тези хора, извършващи изтезанията в концлагерите, не получиха наказание. Дори обществото някак си обществото се отнесе апатично към тази тема и с отдалечаването на годините имената на тези хора са напълно забравени. Това за жестоки години, за които трябва да се разказва и да се знаят", категоричен е професорът.

Според него внимателният анализ, чрез хора и събития, от годините на булшевизацията на БКП до днес показва пряка връзка между фамилиите и хората, които се поставят в услуга на Коминтерна след 1919 г. до днес:

"Ако се проследят фамилиите, които са участвали в основаването на Комунистическия интернационал, които са минали през Септемврийско възстание, атентата в "Света Неделя", дори през ВМРО до днес, ще се види, че някои от внуците на тези хора продължават да стоят на русофилски позиции и да служат в полза на Русия".  

"Нашите служби са били пробивани последните години от сериозна съветска агентура", твърди Лилков.

Цялото интервю с него вижте във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес