Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тошко Йорданов: ИТН ще е част от следващо управление - със сопа в ръце (ВИДЕО)

04 януари 2024, 19:29 часа • 14027 прочитания

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов смята, че ИТН ще е част от следващо управление. В Студио Actualno той прогнозира, че "скоро" ще бъде сложен край на т.нар. сглобка - ПП-ДБ и ГЕРБ с парламентарната подкрепа на ДПС.

"Естествено, че сме готови (да сме в управлението - бел. ред.). Знаем вече как да действаме. Като опозиция сме по-полезни, отколкото като бяхме в управление. В следващото управление ще бъдем с една голяма сопа в ръцете и ще държим в нормални граници тези, с които управляваме", каза той. Според него, "за да управлява човек с ПП-ДБ, трябва не да им бъде партньор, а слуга".

Какво стана, когато ИТН имаха шанс да управляват?

Йорданов твърди, че по време на правителството "Петков", когато управляваха с ПП, ДБ и БСП, "Продължаваме промяната" работели с ГЕРБ: "Видяхме го отвътре. Как да изчегъртаме тогава ГЕРБ?", аргументира се той. И атакува ПП, че обвинили партията му за интереси, свързани с "Капитан Андреево".

"Ако ПП-ДБ бяха принципни, не бяха длъжни да управляват с ГЕРБ. Можеха да водят разговори с БСП и ИТН. Не ни потърсиха", твърди той. "Ние искахме да управляваме с ДБ, Мая Манолова и БСП, но всички отказаха, а на разговорите преди това между нас всичко беше супер. И знаете ли къде стана издънката? Хванахме пари, които отиваха към един човек, според нас свързан с ДБ. Тогава Христо Иванов попита къде е дългата ръка на ДПС. Сега да питам ли и аз къде е навряна дългата ръка на ДПС? Защо ние да носим вина?", продължи твърденията си Йорданов.

Още: "Възраждане" и ИТН подготвят обща жалба срещу промените в Конституцията

"Въздушно-капков Шенген"

На 4 януари ЕС публикува решението за членството на България и Румъния в Шенген, но от ИТН не са радостни, защото според тях правителството е приело 5 условия на Австрия, включително връщане у нас на 6000 афганистанци и сирийци.

Държавата преди дни обяви за фалшива новина твърдението, че в Шенгенското пространство ще приемаме повече мигранти. А председателят на Агенцията за бежанците в България Мариана Тошева обясни за споменаваното число 6000, че става въпрос за хора, чиито отпечатъци са снети в България при първото им влизане в ЕС. Това не значи, че съответният човек е подал молба за убежище у нас – т.е. че задължително ще бъде върнат.

Още: Весела Чернева: Никой в ЕС няма да толерира нови условия пред България за Шенген (ВИДЕО)

Атака срещу Асен Василев

Тошко Йорданов не спести за пореден път и критиките си спрямо финансовия министър Асен Василев заради бюджет 2024 и транзитната такса за руския газ, която в крайна сметка бе отменена. Според него Василев заложил с 3 млрд. повече разходи в бюджета, а в края на 2023 от тях били реализирани само 39%, останалото се върнало в бюджета, за да има само 2,2% дефицит. Залагал и приходи, които държавата не изпълнява, твърди председателят на ПГ на ИТН.

Атаката му относно таксата за "Газпром", която бе планирана да е 20 лв. за мегаватчас, беше, че "тайната мисъл" на Асен Василев била "фалит на няколко енергийни дружества, приватизация и големите активи (да отидат) под шапката на Министерство на финансите".

Йорданов няколко пъти в разговора подкрепи политики на последното служебно правителство, назначено от Румен Радев. А какво каза за новогодишната реч на президента, гледайте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес