Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Татяна Буруджиева в "Отговорите": 2022-а е година на политическото безумие за България (ВИДЕО)

23 декември 2022, 16:30 часа • 14196 прочитания

"Според мен бихме могли да наречем 2022-а „политическо безумие“. Това каза в предаването „Отговорите“ политологът доц. Татяна Буруджиева. Според нея „нямаме много политика, имаме много емоция. Но нямаме много рационалност, имаме някакви странни схеми, по които се движат политиците и институциите и които все повече ги отдалечават от гражданите“.

Можем ли да откроим ярко събитие на годината във вътрешнополитически план, не задължително позитивно, нещо поне полезно?

„Честно казано, полезното би трябвало да бъде оценено поне от гражданите и в този смисъл, единственото полезно според мен, което гражданите видяха, е промените малко в социалната политика и пенсиите, когато се правеше поправката на бюджета. Но според мен нямаме еднозначни тълкувания на действията на политиците и в този смисъл нямаме еднозначен резултат, за да кажем позитивно или негативно събитие. Битката беше символна през цялата тази година. Тази символна битка беше насочена от страна на политиците към избирателите, за да се опитат да поправят, да вкарат в някаква по-голяма полза за тях отношенията си с гражданите. Но всичко това доведе до все по-малко доверие и до все по-малко сигурност в тези страшно несигурни времена, че политиците ще свършат някаква работа.

Положителното беше изядено не само от инфлацията, но и от факта, че две години ние сме постоянно в избори и трябва да си кажем коректно: В България каквито и реформи да се правеха в администрацията, не сме стигнали до администрация, която както в други държави, са речем във Франция, чиято администрация е градена още на принципите, създадени от Наполеон, администрацията функционира независимо от това дали политиците функционират.

При нас всички знаем, че около избори администрацията престава да върши каквото и да било сериозно, за да запази себе си. Всеки един човек да си запази мястото, оглежда се как ще бъде, какво ще бъде, кой ще е новият началник. Тази несигурност на администрацията се подплатява и от още един много сериозен проблем и той се състои във факта, че около избори, оставям настрана парите, които се харчат за избори, защото демокрацията е скъпо удоволствие, целият проблем е, че имаме твърде дълго управление на служебни правителства.“

Ще бъде ли върнат неизпълнен втория мандат и има ли смисъл президентът да връчи трети, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес