Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Споделеното родителство спира 80% от семейните войни: Адв. Карло Луканов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

14 декември 2023, 17:00 часа • 10594 прочитания

Практиката на Запад е показала, че при споделено родителство 80% от родителите излизат от семейните войни и се споразумяват. Това каза в обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" адвокатът по семейно право и медиатор Карло Луканов от фондация “За споделено родителство“.

Какво е споделено родителство

Адв. Луканов обясни какво е споделено родителство:

Още: Бащи, лишени от възможността да виждат децата си, протестираха в София

“По принцип споделеното родителство има два елемента – единият е юридическият и това е участието във взимането на важните решения. На първо място това е изборът на местоживеене на детето, след това училище, по-сериозни медицински интервенции и допълнителни извънкласни занимания, спорт, музикален инструмент и т.н. Изброяването няма как да бъде пълно. Ежедневните решения ги взима родителят, при който е детето.

Вторият елемент от споделеното родителство е физическият, това е времето. Като не е задължително да бъде 50 на 50, нито една седмица при единия, една седмица при другия. Приема се, че има споделено родителство ако детето е с всеки от родителите си не по-малко от 1/3 от времето. Това е така, защото на Запад от 20 години се работи по темата и там има изследвания на психолози, които са установили, че за да може един родител да поддържа с детето си пълноценна връзка, трябва поне 1/3 от времето да бъде с него.

Как е у нас

У нас до приемането на новия Семеен кодекс беше два уикенда само съботи и недели с преспиване или без и двайсетина дена през лятото. След това успяхме да вкараме Коледа и Нова година, ваканции, рождени дни. И сега разширеният режим обхваща два уикенда от петък до неделя, в някои случаи дори до понеделник сутрин родителят да води детето на училище. Обхваща половината ваканции, 30 дни през лятото. Коледата и Новата година се делят между двамата родители, едната година единият празник при единия, другата – при другия, Великден се включва. И може би го докарва по този начин докъм 20% от времето, но не е 1/3.

Още: Новият Семеен кодекс променя правилата за осиновяване и дава съвместни родителски права при развод

Другото интересно е, че когато се направи режим при който 1/3 да е при неотглеждащия родител, родителите са принудени да се договарят, защото иначе няма как да си поделят празниците. И всички ваканции ще бъде при неотглеждащия родител и ще бъде ощетен отглеждащият.

Как е на Запад

Сегашното положение – първата ал. на чл. 59 казва, че родителите съвместно взимат решението. Т.е. говорим за споразумение, макар и не в толкова ясна форма. Втората обаче казва, че ако те не успеят да се договорят, съдът решава сам на кого да възложи правата. Това вкарва родителите във война, защото всеки, който иска да остане родител, а не само неделен баща или майка, е принуден да залива другия с помия и да доказва, че е по-добрият. Оборимата презумпция за споделено родителство, не знам защо много хора се плашат от нея, всъщност единствено размества доказателствената тежест. Ако сега се приема, че трябва да бъде избран единият, с оборимата презумпция държавата казва на родителите вие и двамата сте еднакво добри. Ако другият счита, че не е така, нека да го докаже. И по този начин практиката на Запада е показала, че 80% от родителите излизат от тия войни. И остават едни 20%, които вече държавата може да им обърне по-голямо внимание. Там са разработени всякакви мерки, които да тушират тези войни.“

На 26 декември фондация “За споделено родителство“ излиза на протест в триъгълника на властта срещу забавянето на приемането на промените в Семейния кодекс.

Още: Започва работа по отпадане на тайната на осиновяване с промени в Семейния кодекс

Конситуционно равнопоставени ли са двамата родители у нас,

какво означава принципът “Едно дете – едно дело“ и дали родителското отчуждение е форма на домашно насилие, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес