Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смяна на съдии и шефове, нова лига с нови правила: Георги Градев със заявка за БФС (ВИДЕО)

25 януари 2024, 13:00 часа • 11513 прочитания

Моментална промяна в управлението на професионалния футбол в България, орязване на договори и забрана на съдии да свирят мачове - всичко това е част от програмата на кандидата за президент на БФС Георги Градев. Адвокатът по спортно право, който до есента на 2023 г. беше част от екипа на Димитър Бербатов, разкри в Студио Actualno подробности за плановете си, ако бъде избран за ръководител на централата.

Според него най-важното качество, което трябва да притежава един президент на БФС, е доброто общуване - нещо, което той не вижда у Бербатов. "Не е фатално (президентът - бел. ред.) да е футболист, а да е необразован футболист", смята Градев.

Още: Георги Градев: Бербатов и екипът му не могат да доведат битката за БФС до край

Градев иска нови правила и нов договор за ТВ правата

Той повтори, че държавата няма абсолютно никакъв механизъм да вземе лиценза на БФС, който е безсрочен: Държавата е абдикирала, не може да се меси в БФС: Говори адвокат Георги Градев (ВИДЕО)

Ако бъде избран за президент тази година, той смята първо да направи нова правна уредба. "Всички правила отиват в кофата – ще има ремонт на Устава, правилника за договори, трансфери, картотека, ще дигитализираме тези процеси, ще оправим процедурите, за да не се малтретират малките клубове и т.н. Второ, ще има изграждане на инфраструктура в три посоки – училища, в общините за масов спорт, стадиони. Трето, ще се отдели професионалният футбол от БФС", отбеляза адвокатът по спортно право.

"Договорът за ТВ правата ще бъде прекратен това лято", закани се Градев, при положение че бъде избран за президент на БФС. "Няма да оставя да се дават само 7 милиона лева за професионалните клубове, това е подигравка. Някои от тях са на ръба на фалита", посочи той.

"Аз ще направя още това лято нова професионална лига. Ако аз съм президент – няма да има изпадащи, няма да има влизащи", обяви Градев и поиска държавата да дава 200 милиона лева на година - в продължение на поне 4 години - за инфраструктура.

Още: Бербатов: Не се виждам вицепрезидент на някой от другите кандидати за БФС

Ще "пенсионира" някои съдии

Градев се закани и че ще извади от съдийството "една група от съдии", защото "те са тези, които ще ме провалят". Спомена имената на Никола Попов, Ивайло Стоянов, Георги Гинчев и т.н. "Спират със съдийството завинаги", заяви кандидатът за президент на БФС.

Той каза още, че иска да уволни зоналните ръководители на БФС и да назначи временни. "Ако някой е качествен човек и клубовете от района го припознаят, те ще си го изберат през лятото, когато им дам възможност, защото БФС не трябва да решава на местно ниво", посочи Градев.

"Ще предложа на УС на БФС нов Етичен кодекс, ще има определени норми, сходни с тези на ФИФА. Ще отстраня за 90 дни лицата Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Данчо Лечков и др. През това време ще тече тежко разследване и ако има нередности, ще им бъде забранено да се занимават с футбол доживот", заяви кандидатът за президент на футболната централа.

Още: Може ли така и в БФС? Промяна в управлението на шаха и станахме еврошампиони (ВИДЕО)

Каква е рецептата на Георги Градев за БФС, след като помощта му в управлението на шахмата доведе до моментален резултат - злато от европейското първенство, гледайте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес