Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Шушу-мушу" и ги избраха" - как БТС се оказа с два управителни съвета (ВИДЕО)

03 май 2023, 19:30 часа • 8068 прочитания

Защо Българският туристически съюз (БТС) има два управителни съвета? Този въпрос излезе на дневен ред в последните дни, след като БТС се оказа в центъра на скандал с домакините на хижа "Христо Смирненски", които не стопанисват сградата, като твърдят, че са незаконно изхвърлени от страна на Българския туристически съюз с помощта на 30 "мутри". Във втората част на интервюто с члена на единия УС Ангел Филипов за Студио Actualno се опитваме да открием отговора.

Според него генезисът на двата съвета е в общото събрание на БТС, което се е провело през май месец миналата година.

"Това общо събрание беше много зле организирано - никакъв отчет. Хората, които го организираха, даже не успяха да отговорят на въпросите на хората - съвсем обикновени материални въпроси. Именно по тази причина делегатите се настроиха негативно към тези членове на УС, поискаха им оставката, те отказаха. И се взе решение да се проведе извънреден конгрес, на който да се направи избор на нов управителен съвет", разясни той. Още: Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

По думите му вторият управителен съвет е бил формиран, след като се е организирала подписка от хора, "които са били притиснати и излъгани"."Всичко това беше в някаква степен, защото някакви хора, които бяха освободени, искаха да се върнат обратно, включително бившата юристка, която получаваше много тлъст хонорар, включително бившият секретар и т.н.", каза Филипов.

"В крайна сметка се намери начин тази подписка да мине през съда. Но тя беше за смяна не само на УС, а и на председателя, забележете. Мина подписката, организира се ново общо събрание, така че една група хора, водена от един сив кардинал, успя да обедини едни 50 души, които да гласуват хора от списък, които да бъдат новият управителен съвет. "Шушу мушу" и ги избраха с по 50 гласа", разказва той. Още: Глас от "кухнята": Краде ли се успешен бизнес с хижи през Туристическия съюз? (ВИДЕО)

Според него този управителен съвет е избран по този нечестен начин, затова решенията на второто общо събрание са били обжалвани. "Сега юристите спорят кой УС има по-големи права. Естествено, този, който е вписан. Втория управителен съвет, тъй като още не са минали съдебните процедури окончателно, той не е вписан и затова сега имаме два управителни съвета. Едните обаче са безгласни букви", завърши той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес