Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсък в Студио Actualno: "За" и "против" еврото - Кънев срещу Сарийски (ВИДЕО)

23 ноември 2022, 19:30 часа • 13808 прочитания

Темата с пътя на България към членство в еврозоната рязко се качи в политическия дневен ред. Катализаторът беше решението на Народното събрание във връзка с ускорена работа по приемането на еврото в у нас.

Именно затова в Студио Actualno поканихме двама експерти, защитаващи различни позиции "за" и "против" България в Еврозоната -  доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките (БАН) и финансистът Евгений Кънев, който е доктор по икономика и управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис”. 

Зададохме еднакви въпроси и на двамата, като обединихме тезите им в едно общо интервю. Ето какво мнение защитават те.

Евгений Кънев е твърдо "за" еврото у нас. По думите му България естествено върви към еврозоната вече над 25 години. "Логично е да излезем от един ден от валутния борд, който струва на България изключително много, което не се знае от широката публика", каза той.

ОЩЕ: Левът беше самостоятелен, но дойде Виденовата зима: За предимствата на еврото говори Евгений Кънев (ВИДЕО)

На обратното мнение е доц. Сарийски. Според него включването на България в еврозоната е равносилно на това човек да се откаже от една от системите в своето тяло - дихателна, храносмилателна и т.н., с обещанието, "че от утре ще има пълноценен заместител".

"Влизането в еврозоната е отказ от една от независимите системи, с които разполагаме в момента, а именно - българския лев и местната финансова система. В името на това да влезем в система, която буквално ще ни подава командно дишане", категоричен е той. 

Какво още казаха по въпросите:

1. Ще се променят ли възнагражденията и пенсиите?

2. Как ще се отрази на инфлацията и ръста в БВП? Ще се увеличи ли националният външен дълг?

3. Има ли общо с идентичността ни еврото?

Вижте във видеото.

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес