Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ със специален законопроект за Черно море: Владимир Шопов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

28 юли 2023, 16:00 часа • 13273 прочитания

В момента в американския Конгрес има законопроект, който е директно свързан с Черно море и с приемането на американска стратегия за Черно море. Това каза политологът Владимир Шопов в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“:

“Стратегията на САЩ за Черно море ще има доста дългосрочни последствия в няколко посоки.Първо става въпрос за много по-сериозен геополитически ангажимент на Вашингтон към Черно море. На второ място става въпрос за изработване, след като бъде приет този закон, предстои да бъде изработено в рамките на година-година и половина цялостна програма за политическа, институционална, стопанска инвестиционна подкрепа за държавите в този регион.

Още: "Левицата!" изказа притеснения, че законопроект в САЩ прави Черно море арена на военни действия

Което, преведено означава, че ние тепърва ще станем свидетели на нови американски инициативи по отношение на морската инфраструктура, по отношение на транспортната инфраструктура. Това със сигурност ще има последствия и за “Нефтохим“, аз лично не изключвам в средносрочен план да има нов собственик. Собствеността на “Лукойл“ върху ключова инфраструктура на страната ще бъде все по-малко приемлива.

Започват доста сериозни промени в статута на Черно море. Най-общо казано това е новата разделителна линия между Запада и Русия. От тази гледна точка тепърва там ще имаме случаи на ескалация. Тепърва ще ставаме свидетели на цялостна промяна на политиките и на ЕС, и на НАТО към този регион. Разбира се рискът от милитаризация е сериозен, това мисля че на всички вече е ясно. Тепърва и България, и Румъния ще трябва да променят начина, по който организират своето присъствие, своята защита, начинът, по който работят институциите по границата с Черно море.“

Още: Русия започва военни учения и в наша зона в Черно море

Владимир Шопов коментира и реакцията на българските държавни институции на публичната нотификация на Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения, както и на заплахите от стрна на заместник-председателят на руската Дума Пьотр Толстой към Балгария и Румъния:

“Като цяло българската реакция беше прекалено сдържана, прекалено предпазлива. Вярно е, че в България това е обичайният подход и за съжаление обичайният начин, по който се реагира тогава, когато Русия избира да ескалира било вербално политически, било когато става въпрос за националната ни сигурност. България през последните десетилетия просто избира да игнорира и да си замълчи, когато има такива рискове.“

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес