Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Режисьорът Ивайло Пенчев: Киното не е евтино, за да стане хубав филм трябват пари (ВИДЕО)

09 март 2021, 10:30 часа • 20333 прочитания

Най-новият филм на режисьора Ивайло Пенчев „Като за последно“ ще бъде представен на 25-тото издание на „София Филм Фест“ на 12-ти март в кино „Люмиер“. Миналата година лентата беше представена на фестивала на българското игрално кино „Златната роза“ и на международния филмов фестивал „Любовта е лудост” във Варна.

„Бях изключително развълнуван, за такова посрещане можех само да мечтая. Това бяха незабравими мигове. Публиката не спря да ръкопляска, не си тръгна след финалните надписи, а останаха в залата да пляскат още дълго. Не съм го очаквал. Чудесно се прие от публиката и то от непознати хора, които харесват българско кино и знаят как да се забавляват." Това сподели режисьорът Ивайло Пенчев в "Студио Actualno", коментирайки първите реакции на публиката след филма.

„Този филм поставя много сериозни въпроси – за приятелството, за семейството, за отчуждението, за страха и за любовта естествено. Все важни въпроси, на които зрителите според мен намират отговори. Като за последно може да е всичко, можеш да скочиш от моста и това да е финал на живота ти, но можеш и да потърсиш любовта, щастието, да намериш приятели, и да продължиш да живееш. Неслучайно заглавието е с многоточие, за да намериш въпросите и отговорите на тези въпроси.

Филмът разказва история за 70-годишен, богат и известен писател, който предлага помощ на младо, 23-годишно момиче, изпаднало в беда по нестандартен начин - като й предлага да се оженят.

„По-възрастният мъж е Васил Банов - старец, отегчен от живота, защото е загубил всичките си приятели и не вижда смисъл повече да живее, среща младо момиче, което също има своите проблеми, той решава да й помогне и намира начин. Всички герои попадат в невероятно комедийни ситуации, но бих казал, че те са комедийни само за зрителите, за персонажите са много сериозни проблеми", допълва Пенчев.

Комедията събира на едно място някои от най-големите родни актьори, сред които Филип Аврамов, Китодар Тодоров, Малин Кръстев, Герасим Герасимов – Геро, Яна Маринова, Станимир Гъмов, Стефан Денолюбов, Антон Радичев, Милена Аврамова, Анастасия Ингилизова, Свежен Младенов и Любен Чаталов. Номинираната за „Златен глобус“ Мария Бакалова е в главната женска роля, партнирайки си в Васил Банов.

„Мария се справя блестящо. Изключително амбициозна, но и много подготвена. Аз съм много щастлив, че тя успя да пробие на такъв висок подиум. Сега очакваме да бъде и с номинация за „Оскар“. Щастлив съм, че й дадох възможност да отиде на финалния кастинг за „Борат 2“, защото той беше по време на снимките за моя филм.

Нито знаех за кой филм е кастингът, нито кой е режисьорът, защото това е пълна тайна, но си казах: „Не мога да отрежа крилата на един млад човек, ако той има шанса и възможността да вземе такава роля и да отиде да работи в Холивуд.“ Единственото, което направих е, че говорих с нейния мениджър, който да ми потвърди, че след 3 дни тя ще бъде отново на снимки. Пуснах я и тя се върна навреме, защото е коректен човек. Каза ми „ако ти не ме пуснеш, аз няма да отида“, а много други биха, въпреки всичко“, признава Ивайло.

Режисьорът Ивайло Пенчев е със смесени чувства относно новите промени в Закона за филмовата индустрия, приети на второ четене в края на месец февруари.

„Пари за българско кино трябва да се отделят, това което се отделя в момента е много малко. Има страшно много млади колеги, които искат и трябва да снимат, защото това е пътят, по които трябва да се развиват. Едно е да се правят 5 филма годишно, друго е 15-20. Ако искаме нашето кино да се развива и да имаме хубави филми, трябва да се снима повече, т.е. трябва да се отделят повече пари."

"Киното не е евтино, за да стане хубав филм трябва да се вложат пари. Но аз мисля, че когато държавата отпуска пари за кино, всеки творец, който се възползва от тази възможност, трябва да има отношение и към зрителя, защото той е този, който плаща данъците, от които получаваме финансиране. Не можем да правим кино, което да си го гледаме само със семействата, трябва отношение към зрителя. Един колега казваше: „аз не обичам зрителя, но го уважавам“, защото ние все пак правим филмите за зрителя, не са себе си“, категоричен е Пенчев.

Кои са любимите филми на режисьора и кой е новият проект, по който работи, вижте в интервюто.

Интервю на Габриела Андреева

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес