Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Развръзката на войната в Украйна наближава: Владимир Шопов в "Отговорите" (ВИДЕО)

21 април 2023, 17:00 часа • 23732 прочитания

Развръзката на войната в Украйна наближава, голямата въпросителна е кога ще бъде украинската контраофанзива. Това каза политологът и международен анализатор Владимир Шопов в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова".

"Наближава развръзка, поне по отношение на чисто военната част. Русия опита своята офанзива, не особено успешна. Зацикля, не успя да се разгърне, не е достатъчно добре материално обезпечена. И голямата въпросителна в момента е кога ще стартира контраофанзивата на Украйна, която ми се струва, че ще даде вече реалистична представа, тествана на самото поле на военните действия, на по-дългосрочния баланс между двете сили. Защото ми е трудно да си представя, че Украйна ще успее през 2024 г. да осъществи нова офанзива или нова операция, която да може да бъде толкова солидно подкрепена политически и военно от държавите, които помагат на страната. Така че според мен след контраофанзивата на Украйна ще стигнем за първи път струва ми се от началото на войната до ситуация, в която ще имаме относително устойчиво разположение на силите и някакъв баланс да кажем, който трудно ще може да бъде нарушен отвъд 2023 г. И това вече наистина може да предизвика вече първите опити и дипломатически ходове.

Руснаците не успяха да разширят офанзивата си, не успяха според мен достатъчно добре да укрепят териториите, които анексираха, а дали украинците ще успеят да ги изтласкат оттам предстои да видим. Мисля, че е наивно човек да дава прогнози в момента. Ясно е, че на украинците няма да им стигнат силите изцяло да възвърнат териториите си. И Крим също ми се струва нереалистично да бъде върнат на Украйна. Така че тези неща можем да ги кажем, но те са достатъчно общи.

По-същественото за мен е, че след контраофанзивата за първи път ние ще се намираме в ситуация, в която и руската страна, и украинската страна може да се замислят малко по-сериозно за постигане на опит за преговори. Защото досега всичко беше по-скоро позициониране, реторика".

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес