Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ралица Ковачева: Би Ай Телевизия иска да покаже нормалното, защото е подценено

12 септември 2015, 13:50 часа • 51840 прочитания

Ето за такива хора искам да чета. Това написа читател на Actualno.com под интервюто ни с Кирил Николов-Дизела. И го написа със знак, че не желае да чуе нищо за „пасмината боклуци, дето ни управлява“.

От 14-ти септември в българския ефир се появява нова телевизия – BIT (Би Ай Телевизия или Българска международна телевизия), която има амбицията да представя точно нормалните българи, с които всеки от нас може да се гордее. Основното лице на проекта в България е Нери Терзиева. Фокусът на телевизията са всички български диаспори в чужбина, като проектът всъщност стартира преди две години в Чикаго като онлайн телевизия. Сега обаче, на територията на България, BIT ще се излъчва още по кабел и сателит. За новата телевизия, за лицата ѝ, за амбициите ѝ, за целите ѝ – разговаряме с програмния директор на BIT Ралица Ковачева, едно от популярните имена в българската журналистика.

Да започнем разговора така – какво представлява проектът BIT?

Проектът е една благородна инициатива, която е стартирала като опит за консолидиране на българската общност в Чикаго. След това инициативата се развива до бизнес идея и на това ниво започваме и в София.

В Чикаго BIT стартира през юли 2013-та година, като онлайн телевизия. Собствениците са двама братя – български имигранти, Румен и Павел Вълневи (бел. ред. - Павел Вълнев е управител на Би Ай Телевизия). Те развиват логистичен бизнес в Чикаго и имат голямо желание да подпомагат всякакви инициативи на българската общност там – училищни прояви, събори. Именно от това желание се стига и до онлайн телевизията. Всеки ден, като онлайн телевизия, BIT има една голяма, едночасова новинарска емисия – в 19:00 часа местно време т.е. 03:00 часа българско време сутринта. В емисията има както репортажи от България, така и материали за българската общност в Чикаго плюс големи, интересни американски и световни теми.

Сега нашата амбиция, с която стартираме BIT и в България, е да надграждаме. На първо място – технологично, по кабел и сателит, за територията на България, това е регистрацията ни в СЕМ. Със сигурност мога да кажа, че ще се излъчваме чрез Vivacom. Преговаряме и с други оператори, сега не мога да кажа кои, но не планираме да се качим на мултиплексите (бел. ред. - т.е. цифровизация). Имаме и уебсайт – bitelevision.com (бел. ред. - изработен от „Маг Студио“), на който програмата се излъчва едно към едно в реално време.

Какво ще е съдържанието, което ще предлага BIT?

Искаме да сме нормална телевизия, като нормално го използвам в най-хубавия смисъл на тази дума. Нормално като програма, без ексцесии в която и да е област – нито по отношение на забавните предавания, на риалити форматите, нито на каквото и да е. Нормално по отношение на начина на говорене, нормално по отношение на темите, които дискутираме и коментираме, нормално като образи, които показваме. Не ни влече болното, изкривеното, патологичното – искаме да покажем нормалното. Смятаме, че нормалността е силно подценена в нашето общество.

Силата ни е в това, че имаме ясна собственост, собствениците ни са физически лица, бизнесмени с ясна история, с ясен произход на средствата, финансирането на телевизията е ясно, публично и прозрачно – всеки може да прочете, да провери. За нас това е гаранция, че не сме политически проект – никой от нас не е следващият политически лидер, който да се яви на следващите избори.

Длъжен съм да ви попитам, тъй като имаше слухове, че братята Вълневи по някакъв начин са свързани с ДПС, защото са родом от смесен регион и BIT е проект за влияние върху българите в чужбина – какъв е коментарът Ви?

Няма да коментирам този слух. Единственият коментар, според мен, се съдържа в начина по който формулирахте въпроса – те имат връзка с ДПС, защото са от смесен регион. Това красноречиво показва логиката, по която възникват подобни слухове и по която съвсем порочно се създават стереотипи в България. Щом си от смесен регион, значи си от ДПС. Щом името ти е различно от българските, значи си едикакъв си и веднага имаме готов стереотип. Тази формулировка мисля е достатъчна – повече нямам какво да кажа.

Какво представлява един ден от програмата на BIT и ще има ли разлика между делници и празници?

Нашата програма като принцип страшно много на повторенията по една много проста причина – ако приемем, че онлайн ни гледат българите по света, каквато е нашата амбиция, цел и желание т.е. да бъдем телевизия за българите по света, то трябва да дадем възможност навсякъде по света на хората да им е удобно, защото е различно време. Затова линейното програмиране не върши работа в нашия случай и това може би ще е странно в началото за зрителите в България, но нашата цел е хората в България и българите в чужбина да се чувстват обединени.

Не сме новинарски канал, а политематичен – ще разчитаме много на собствената си програма. Нямаме амбицията да почнем със собствена 24-часова програма и от сутрин до вечер да седят едни хора в студиото, за да изглежда, че имаме много съдържание. Искаме това, което сами произвеждаме, да е с много високо журналистическо качество. Поставили сме си го за цел не за да се бием в гърдите, а защото за нас е основен критерий да си вършим работата както трябва. Със собственика имаме добро разбиране по отношение на журналистическия морал, той ни разбира и смятаме, че това е нещо, което ще ни направи видими в България.

Кои са най-известните лица на BIT?

Естествено, Ралица Василева. Тя е нашата гордост, нашето вдъхновение – това е може би най-успешният български журналист по света. Иначе идеята ни е да развиваме наши лица. Имаме много хора с журналистически опит, но не в телевизия, други без никакъв опит. При нас е Илия Вълков, който работеше в „Дарик радио“, който е наше основно лице. Той има скрити телевизионни таланти – цял живот само гласът му се чува, но сега като се и вижда, има много симпатично присъствие на екран. В екипа ни е и Надежда Цекулова, която е дългогодишен журналист и работеше като здравен репортер, но сега скача директно в дълбокото като водеща. При нас са още Петко Георгиев и Явор Стаматов. Те ще правят седмично коментарно студио, което ще се казва „Прозорецът“. Идеята му е да отваря прозореца към света, да вади българските теми от домашния терен, на който се нищят и да гледаме на нещата малко по-глобално. Презумпцията ни е проста – няма начин България да има проблем, който а) да го няма никъде по другаде по света и б) някой да не му е намерил решение (бел. ред. - в интервю за "24 часа" Сашо Диков също призна, че води преговори за предаване по BIT. Евентуално то ще се излъчва в петък и ще е три часа. Веднъж седмично ще се излъчва токшоуто “Чужденец в сърцето ми”, което ще разказва историите на смесени бракове. След новините ще е рубриката “Писмо до България” - по алюзия с игралния филм).

Какво искате да има в програмата, което засега липсва и кога стартира BIT?

Стартираме в 07:00 часа българско време на 14-ти септември. Иначе какво ще има – много неща, даже не съм си мечтала какво още.

Интервю на Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес