Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестите и пандемията от коронавирус причиняват постоянен стрес (ВИДЕО)

10 октомври 2020, 12:00 часа • 5484 прочитания

На 10-ти октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве.

По данни на Световната Здравна Организация над 450 млн. души по света страдат от психични заболявания, като само половината от тях получават необходимата помощ.

В Европа близо 37 милиона души страдат от тревожност, а над 44 милиона се оплакват от депресия. Анализ на Националния център по обществено здраве показва, че в България 14,5% от хората в някакъв етап от живота си са страдали от психични разстройства. Най-голям е делът на тревожността, следван от депресивните и маниакалните състояния.

Най-честите причини за посещение при психолог са личните проблеми, като загуба на смисъл и мотивация, любовно разочарование или нуждата от личностно усъвършенстване и себепознание, например как да съм по-добър човек и родител.

Тревожността е най-разпространеното психично заболяване сред младите хора в страната, това заявиха от Дружеството на психолозите в България още през 2018 година, но то остава като трайна тенденция.

Продължаващите вече трети месец протести, както и световната пандемия от коронавирус, също са причинители на постоянен стрес у нас. Хората се притесняват за здравето и работните си места. Това заяви доц. д-р Маргарита Бакрачева в „Студио Актуално“.

„Винаги когато сме в ситуация, която не търпи развитие, това увеличава нивото на стрес. Това води по поляризиране и търсене на личен избор. Тъй като средата не ми позволява да избера и класифицирам кое е добре и кое е лошо. Най-притеснителни за мен са апатичността и пасивността - липсата на вяра, че нещата могат да се променят. Повтаря се един момент, който кара хората да се чувстват в безизходица.“ 

Какво още каза доц. Бакрачева за протестите, домашното насилие, личните избори и помага ли медитацията за справяне със стреса, вижте във видеото.

Автор: Габриела Андреева

Габриела Андреева
Габриела Андреева Отговорен редактор
Новините днес