Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кунчев: Коронавирусът има още потенциални "клиенти", далеч сме от стаден имунитет (ВИДЕО)

14 септември 2022, 08:30 часа • 16615 прочитания

Начало на учебната година, но това ще бъде ли начало и на нова вълна от КОВИД? В "Студио Actualno" поканихме математика от БАН, проф. Огнян Кунчев, въоражен с “меча” на цифрите.

Каква е сегашната картина на заразимост у нас? Само нея ли трябва да гледаме?

Намираме се на края на тази лятна вълна, която не беше много голяма. Сегашният вариант на Омикрон BA5 се оказа с още по-голяма заразимост в сравнение с прадишните и не “уважава” имунитета, придобит от другите варианти. Голяма част от хората си го преболедуват пак. Ваксинираните срещу предишните варианти не са изцяло защитени и те.

Лятото имахме вълна, която не беше толкова голяма, но не беше и малка. Сравнителният анализ с други държави показа, че и там графиката е с подобни цифри. Кое беше неприятното? Смъртността. Ние имахме поне по 6-7 души на ден средно. Това означава че си отидоха към 500 души.

Ако сравним нашите данни с тези на Германия и Гърция ще разберем, че при нас положението дори е малко по-добре.

В Германия си въведоха пак мерки през лятото, наложи се хората пак да слагат маски. Смъртността в Германия е като в България.

Гръция има голяма вълна през лятото, най-вероятно зависи от чужди туристи, които са в Гърция от цяла Европа и цял свят. Също затихваща е вълната и при тях. Тревожни са цифрите за смъртността при тях, много по- високи отколкото тези в България. В Гърция си отиват 50- 60 души на ден.

У нас броят на болните, които са официално обявени у нас, е много по- малък от реалните. В Гърция са повече, защоо са безплатни тестовете.

Възможна мисия ли е стадния имуниет?

Има стаден имунитет, въпросът е каква му е силата, зависи от качествата на вируса, от варианта. Оригиналният КОВИД имаше нужда от 60% от хората да са го прекарали, но този процент при Омикрон-а се вдигна до 90% буквално. Въпросът е колко души преболедуваха от Омикрон BA5 ? Предполагаме, че в България преболедувалите са около 3,5 милиона, т.е. остават още 2, 5 милиона души да се срещнат с вируса. Има още много потенциални “клиенти” , далеч сме от стаден имунитет.

Какво очакваме сега със старта на учебната година?

Децата тръгват на училище, откровено да си кажем - това са основни разпространители. Следва захлаждане на времето, повече хора в затворени помещения, публичния транспорт, очаква се увеличаване на статистиката със заразени. 

Трябва ли да има мерки в училище? Как се справят в Япония?

Вижте и целия разговор с проф. Огнян Кунчев!

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес