Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Георги Чернев: Бойко Борисов и Младен Маринов гасят пожарите на научния прогрес, но водата е на привършване!

21 юли 2020, 10:55 часа • 6869 прочитания

Критики към сегашното управление и система валят постоянно и особено силно в последните две седмици. Поредната идва от професор Георги Чернев, един от известните български дерматолози. Actualno.com поговори с него и от политическа гледна точка - какво каза той, научете в следващите редове.

Проф. Чернев, вече обяснихте публично спънките относно информирането на обществеността за проблемите с лекарствата за високо кръвно. Също така и за спънките относно иновациите в областта на иновативната меланомна хирургия. Има ли изход от ситуацията? Защо се прави това?

Не знам кой не разбра за този проблем. Вярно е. За мен тази ваша информация е 100% вярна. Премиерът и вътрешният министър трябва да бъдат подведени под отговорност и най-вероятно това ще се случи. Това е само част от проблема.

Важни теми, разработени от моите асистенти, които биват плашени, че нямат да вземат специалност и колоквиуми, ако участват на конгреси в България и публикуват нови данни, както и да тематизират , дебатират вече международно приети трудове по темата - да , това е реалността.

Коя е другата част от проблема? Може ли да конкретизирате?

Разбира се. Това е убийството на младите хора и специалисти и на научния живот в страната. Потъпкването на ценностите е ежедневна политика, на важното, значимото, на това да сме българи и да се чувстваме достойни посредством собствените си постижения. Особено ако самите ʺтеʺ не участват. Вече 10 години правителството подкрепя такава политика. Репресии на иновациите и на потъпкване на идеалите. После се питат защо умирали пациентите? И сме нямали наука?

Каква по-точно политика водят спрямо научния живот?

На вечно незнаещи и недочули. На недоразбрали или чак сега научаващи за случващото се. На невинните жертви, които ако им се помолим, вероятно може и да помогнат, но трябва първо да обмислят. Накъде духа вятърът и дали е попътен или насрещен? На големите мислители по теми от които и хал хабер си нямат.

Какво движи такива решения и хора?

Отговорът е прост - кой е засегнат и къде може да натрупат дивиденти. Оттам и решенията впоследствие, за които те не се подписват, ами някой секретар или трето лице, за което те нямали абсолютно никаква представа. И отговорност. Нима ви учудва и се надявате някой да поеме отговорност?

Как какво ги движи - вие телевизия и интернет нямате ли? А мобилен телефон?

Министър-председателят каза, че раздава милиони за наука. Какво мислите за това?

Попитайте го къде ги раздава и какви са резултатите от раздаването. Това не е игра на карти, а игра с човешките съдби. Аз не съм все пак негов секретар. Нека да даде обяснение той. Самият той твърди по телевизията, че раздава. Не ме е информирал на кого, въпреки, че отправихме през пресата официално запитване. Отчитам запитването и въпроса ви като значим и много интересен.

Вие сте от водещите учени на България. Имате към момента най-високата академична активност по брой публикации в международните бази данни за всички времена. Получавали ли сте финансиране? Иновациите и растежа на младите не са ли приоритет на правителството? Темите, които ви занимават са един вид пожар с главно "П" от научна гледна точка? Редно ли е да го угасят?

Финансиране? Никога и за нищо. Нека въпросните лица обяснят по какви критерии финансират и кого. Предполагам, че критериите се определят по китайския хороскоп/календар и дали има пълнолуние.

Правителството не се интересува от иновации и растеж. Не знам защо напоследък ми се върти една друга дума - грабеж? Не знам дали тази дума има нещо общо с темата за финансирането и вашите въпроси? Създадохме младо поколение от учени на международно ниво, поединично и методично унищожавани от правителството и със знанието и благословията на министър-председателя Бойко Борисов и под егидата на силовия министър и неговите израстъци и придатъци. Тези млади хора са и бяха богатството за България и международната общност. Методично бяха репресирани от системата заради иновативното си мислене, като постепенно загубиха вяра в науката и иновациите. Поради репресии и незачитане. Данни за това са дадени в прокуратурата. Затова ще отговаря сегашното правителство - за унищожаването на цвета на нацията. За нейното приравняване с критериите на статуквото. За обезличаването на едно поколение. За загубата на критерии за адекватност. Пожар е наистина, както казахте и е умело туширан до скоро от пожарникарите, но трябва да знаят едно: водата в маркуча им е на привършване.

Кои са тези лица - репресирани и смазвани от статуквото?

Това са асистентите ми, които показаха в рамките на обучението си през годините завиден интелектуален потенциал. Израснаха научно, стигнаха по показатели ранга на хабилитирани лица и надминаха многократно ръководителите си. Те бяха и са унищожавани от ʺмозъчния тръстʺ на ГЕРБ и вече споменах от кого точно. Ще ги разберете и поименно. Това е най-малкият проблем. Въпрос на време.

А има ли голям проблем?

Да, последствията са чалгализиране и опошляване на цялата нация, изместване на фокуса от важните теми за разсъждение, създаването на паралелна държава, на корпупционни ядра, на шкафчета с по 2 милиона евро, пистолети, мерцедеси, охрани, мисирки, европейски проекти, източване, паралелна държава. Промяна на мирогледа.

Паричните потоци да определят морала, а не моралът и науката да движат паричните потоци. Това е големият проблем.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес