Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-склонни сме да дадем хиляди левове за нов телефон, отколкото да отгледаме дете: Проф. Климент Найденов в “Отговорите“(ВИДЕО)

13 октомври 2023, 18:00 часа • 15149 прочитания

По-склонни сме да дадем хилади левове за нов телефон, отколкото да отгледаме дете. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ проф. Климент Найденов, декан на геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“, по повод демографската криза:

“С 60 хиляди души горе-долу намаляваме на година, това е числото. Демографските процеси са инерционни. Това, което заварваме, се е случило преди 20-30 години. И в момента дори и да предприемем политики, след 20-30 години ще се усети какво се случва.

Може би изкуствено до 1989 г. беше напомпвано населението или по-скоро заради тези масови производства хората раждаха повече деца и се получи едно увеличение на населението. В момента ги няма тези производства. Имаме дигитална революция вече, затова и намаляване на нуждата от брой хора, които в Европа и в другите развити държави в света, които да обслужват тези производства. Африка са на съвсем друго ниво на развитие, там трябват хора, затова се и раждат хората.“

Още: Демографска катастрофа: Всяка година у нас изчезва един град с размерите на Ловеч

Имаме ли някаква демографска политика и каква изобщо трябва да бъде тя?

“Трудно си давам отговор на този въпрос. Аз станах доктор по демографска политика преди петнайсетина години. Тогава имах едно мнение за това, сега може би съм доразвил мнението си.

Демографска политика има в интерес на истината. Имаме я на документи. Доколко държавата я изпълнява, пак ви казвам, нямаше да стигнем до тук, ако имаше истинска демографска политика от една страна.

Още: България се топи. Трябват ѝ хора

От друга страна демографската политика е относително слаб инструмент за въздействие на различни процеси. По-скоро тя трябва да бъде обвързана, и това е новото ми становище по въпроса, с икономическата политика. И то основно със заплащането на хората. Когато хората имат едно достойно добро заплащане, те могат да вземат информирано решение за това дали да имат деца, колко да бъдат те и т.н.

В момента, и това казвам на моите студенти, живеем в едно потребителско общество, където хората са склонни да дадат няколко хиляди лева за новият телефон, но не са склонни при равни други условия да отгледат дете. Пак казвам, това е лично решение на всеки, не можем да се месим в това решение, но важното за мен е, че държавата има някакви стъпки в интерес на истината, не мога да отрека това.“

Още: Изчезващата България: Отчаяние, докато младите напускат

Още за демографската криза и възможния изход от нея – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес