Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пламена Маринова: Варна е готова за най-грандиозното музикално събитие в България

07 март 2017, 15:20 часа • 22637 прочитания

Една чудесна новина зарадва всички, обичащи да купонясват - MTV обяви, че това лято ще осъществи MTV presents Varna Beach – грандиозно музикално събитие на живо и на открито. Фестивалът ще се проведе в Морската столица и е организиран съвместно с Община Варна. MTV presents Varna Beach ще се проведе на 15 юли 2017 г. Това е първата голяма международна продукция в България, организирана от MTV и ще включва впечатляващо присъствие на много световноизвестни изпълнители.

По този повод, както и подготвена ли е Варна за такова мащабно музикално събитие, разговаряхме със зам.-кмета на Община Варна Пламена Маринова.

Г-жо Маринова, това лято MTV ще осъществи съвместно с Община Варна MTV presents Vаrna Beach. Готова ли е общината и туристическия бранш за такова грандиозно музикално събитие?

Нашата работа относно събитието е свършена отдавна. Ангажирали сме целия туристически бранш. Те знаят за събитието много по-рано. Това е една от най-активните общности в града. Все пак хотелският ни бизнес не е от вчера. Така че са подготвени наистина. Надяваме се наистина ефектът, който е очакван, да се реализира и да пристигнат много хора и туристи.

Кой открехна партньорството с телевизионния гигант MTV и защо точно Варна? Те ли ви потърсиха?

Истината е, че те ни потърсиха. Ние бяхме много изненадани и поласкани. Г-н Робърт Куирк (президент на ROQU Media) е работил и живял във Варна преди много години, но много за кратко. Явно обаче се е влюбил във Варна, защото градът има тази неповторима емоция, която всеки, дори бил за малко тук, отнася със себе си. И резултатът е това! Той ни потърси, предложи ни партньорство. След това следваха преговори и много часове съвместна работа.

Снимка: Десислава Георгиева, Робърт Куирк, Пламена Маринова; Източник: Havas

Телевизия MTV има много различни музикални проекти и събития, които реализира по света. Как се спряхте точно на този формат?

Много дълго време преговаряхме в какъв точно аспект ще бъде насочено това партньорство, защото наистина MTV имат много проекти. Селектирахме някои от тях, някои много по-малки, много по-различни и трябваше да напипаме това, което би се харесало в България и във Варна, защото знаете, че дори културата на слушане на музика, независимо от това, че сме в единна Европа, е различна. Така че, когато напипахме това, което смятаме, че MTV могат да ни предложат и би било най-доброто за Варна и за България, си стиснахме ръцете и резултатът е налице.

Кое е обновено в структурата на града и протича ли някаква специална подготовка за събитието?

Аз ви предлагам да се разходите във Варна, ще се убедите сами. Структурата на града се подновява от няколко години. Централната градска част е напълно завършена, реновирана. Хотелските комплески във Варна периодично се реновират, защото търсенето на места за почивка във Варна нараства с всяка изминала година. Причините са много, както местни, така и геополитически. Самите хотелиери са подготвени за това, което предстои. Надяваме се след събитието на MTV търсенето да е още по-голямо.

Снимка: Робърт Куирк, Иван Портних, Десислава Георгиева, Пламена Маринова; Източник: Havas

Кое друго събитие от културния живот във Варна ни препоръчвате да посетим в предстоящите месеци?

Варна е градът на фестивалите. Има толкова много фестивали, че на мен ми е трудно да избера един, върху който да акцентирам. „Варненско лято“ е най-старият, най-мащабният фестивал, както и най-продължителният във времето. Миналата година той чества своята 90-та годишнина.

Тази година всички събития, които са стари и традиционни се развиват под мотото на Варна – Европейска младежка столица на културата 2017. (бел. ред. - Европейска младежка столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския младежки форум, която стартира през 2009 г.)

Надяваме се да привлечем младите към най-старите ни фестивали. Естествено и заради самата титла във Варна има много нова програмата, която ще се случи за първи път тази година с тенденция, някои от проектите, които бъдат успешни да се развиват и да останат и за следващите години.

Интервю на Милена Славкова

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес