Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пари за засегнатите по морето общини имаше, но никой не ги поиска: Говори Борислав Сандов (ВИДЕО)

07 септември 2023, 19:29 часа • 7841 прочитания

Наводненията по Южното Черноморие взеха жертви и нанесоха огромни щети, но можеше ли да бъдат избегнати? Кой е виновен - природата или човешкото (без)действие? Имаме ли изобщо работеща система за ранно предупреждение и адекватна организация в случай на кризи от такъв магнитуд?

Отговорите потърсихме от бившия министър на околната среда и водите в кабинета "Петков" Борислав Сандов. В Студио Actualno той изброи няколко абсурда в плановете за подготовка за бедствия и сподели, че нито една от черноморските общини не е кандидатствала по проекти за облагородяване по време на неговия мандат.

"Общините би следвало да имат най-сериозен интерес морето да е чисто и да няма фекални води. Съществуват финансови инструменти да бъде създадена такава инфраструктура, но не се възползват. Към МОСВ има един фонд, в който общините традиционно кандидатстват по определени проекти, най-вече ВиК. Там има специална мярка за черноморските общини, които са на 2 км от брега. Аз бях 7 и половина месеца министър – нито един проект не влезе. Нито една черноморска община не се възползва от тази мярка. Не знам защо – дали е нехайство, дали се крие нещо", заяви Сандов по темата със скритите фекални тръби в морето, които бедствието извади на показ.

Още: Бивш екоминистър настоя за по-надеждни системи за ранно оповестяване на населението

Абсурди

Той обясни, че когато дойде висока вълна, тя се излива извън коритата на реките, но се поема от влажни зони като блата и езера, намиращи се в близост. Сега в плановете за управление на риска от наводнения е записано, че това са богати на биоразнообразие зони и затова ще се строят диги, за да не отива водата натам. "Това е точно обратното – тези зони с това се хранят".

Снимка: БГНЕС

Още: Василев сред среща в парламента: Има пари за покриване на щетите в Царево (ВИДЕО)

Голяма част от черноморските общини също така нямат устройствени планове. В плановете пише, че затова не може там да се предпишат мерки. "Не трябва да е така", смята Сандов. "Защото някои от къмпингите са се установили там предварително и са се разширили в посока, която не би следвало да бъде усвоявана".

Бившият министър не изключва версията за компрометирана инфраструктура като скъсани бентове или повредени язовири, довела до голямата вълна. Другият вариант е реката да е събрала в долната си част всички притоци едновременно.

Човешка грешка или природен катаклизъм?

Сандов смята, че зад бедствието стои комплекс от фактори. "Регионът е рисков за наводнявания. Но съществуват бездействия от страна на контролните власти и действия на местната власт и недобросъвестни граждани за това речните корита и сухите дерета да не бъдат с нужната проходимост, в тях да има изхвърлени отпадъци. В много голяма близост до тях да се изграждат инфраструктурни обекти. Когато имаме голям дъжд, това се отразява и пречи на естествената проводимост на тези речни корита", обясни той.

Още: Денков твърди, че бедствието в Царево е природно, но проверява и човешката дейност (ВИДЕО)

Според него "на документи нещата ги има, но не се прилагат. Сандов даде пример с рамков документ, заради който България е в наказателна процедура заради забавяне.

Какъв е този план и какви мерки могат да се вземат, за да се избегне такова бедствие - гледайте във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес