Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отпадъци като суровина - защо са толкова важни за кръговата икономика?

06 март 2020, 14:30 часа • 5961 прочитания

Причината да има проблеми с вноса на боклуци от последните години в България е, че те не са били разделно събирани. Българският бизнес обаче внася вторични суровини. Това заяви в интервю за Actualno.com експертът по кръгова икономика Николай Михайлов по темата с оползотворяването на отпадъците у нас и по света като част от кръговата икономика.

По думите му "за отпадъците вече се говори категорично като ресурс, който трябва да бъде оползотворяван". По отношение на вноса на текстилни непотребни изделия у нас, специалистът е убеден, че опасни примеси сред тях няма. 

Николай Михайлов потвърди тезата на много негови колеги, че веднъж внесени нелегално, отпадъците се и депонират по нерегламентиран начин. "Ние нямаме център за третиране на отпадъци, които е ясно, че са опасни. Това са например бои, лекарства, флуоресцентни лампи и други. Нямаме подобни мощности, защото не сме ги изградили. В същото време Европейската комисия казва, че до 2025 г. трябва да имаме разделно събиране за опасните материали и за текстила, който е образува у нас", заяви още Михайлов. Той е убеден, че ако не се изградят подобни мощности у нас, страната ни ще е принудена да изнася тези отпадъци и това ще излиза доста скъпо на данъкоплатеца.

Михайлов е категоричен обаче, че у нас вече има добри примери по отношение на третирането на отпадъците, тъй като мощностите се разширяват.

Какво е бъдещето на отпадъците и защо България може да е печеливш играч в оползотворяването им, гледайте във видеото:

Интервю на Румен Скрински

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес