Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отнемане на шофьорската книжка в целия ЕС: Петър Витанов с примери за новите правила (ВИДЕО)

15 февруари 2024, 19:30 часа • 16382 прочитания

Европейският парламент гласува на първо четене важни промени относно пътната безопасност – отнемане на шофьорската книжката в целия ЕС при тежки нарушения. Докладчик е българският евродепутат Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Още: Караш бързо или пил - без шофьорска книжка в целия ЕС: Нови правила

Какво предвиждат промените?

Мотивите зад законопроекта са, че често нарушителите в чужбина остават ненаказани в страната, в която е издадено свидетелството им за управление на МПС. Новите правила гласят, че ако извършите тежко пътнотранспортно нарушение на територията на друга страна членка – не тази, в която е издадена книжката, ви отнемат документа, това отнемане ще бъде валидно на територията на целия ЕС.

Освен този закон има още два, свързани с темата, включително за обмен на информация между две страни при пътнотранспортни нарушения. "Ключът към ефективността е навременният обмен на информация от страната, в която е извършено нарушението, до страната, в която е издадена книжката, а след това - към шофьора", каза Витанов. Заложени са и конкретни срокове. Тежките нарушения, при които книжката може да бъде отнета, са 4 - каране с 50 км/ч над допустимото, шофиране под въздействие на алкохол, шофиране под въздействие на наркотици и всяко нарушение, което води до смърт или тежка телесна повреда.

Още: Евродепутатът Петър Витанов: Искам да съм част от голяма политическа алтернатива в България

Евродепутатът даде и пример за унифициране на наказанията: "Карам в Германия и ми отнемат книжката за 1 година заради нарушение. В България обаче се предвижда отнемане в срок от 6 месеца до 2 години за същото нарушение. За да има синхронизиране, трябва в България да ми я отнемат за 1 година. Това е идеалният случай", каза Витанов, но добави, че в повечето случаи ще се спазват законовите санкции в държавата, която е издала книжката.

"Връщане назад няма", каза евродепутатът. Кога законът може да влезе в действие - гледайте във видеото.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес