Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговорите: С политолога Татяна Буруджиева, криминалиста проф.д.ю.н. Йонко Кунчев и макроикономиста Любомир Дацов (ВИДЕО)

15 юли 2022, 19:30 часа • 24344 прочитания

Три важни теми открои Actualno.com през отминаващата седмица, коментираме ги в предаването "Отговорите със Спасиана Кирилова":

Ще бъдат ли полезни консултациите с политическите сили при президента, на кого ще връчи третия мандат, ще бъде ли съставено с него правителство? Отговорите търсим с политолога Татяна Буруджиева.

Ще получи ли справедливо наказание Георги Семерджиев - извършителят на тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ при която загинаха две млади жени. Какви следва да са действията на разследващите органи? Разговаряме с криминалиста проф. д.н.ю Йонко Кунчев, декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет.

Какво, като индустрията ни е обявена за първа в ЕС? Какво е състоянието на икономиката ни и има ли шанс да овладеем инфлацията? Какво, като доларът и еврото се изравниха през седмицата? Отговорите търсим с макроикономиста Любомир Дацов, който е и член на Фискалния съвет.

Кой ще получи третия мандат за съставяне на правителство?

Възможно е да имаме правителство и то пак ще бъде с някаква безсрочна отдалеченост и мъглавина. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ политологът Татяна Буруджиева. Румен Радев ще вземе решение (на кого да даде третия мандат, бел.ред.) и ще даде своите аргументи. За мен важният аргумент е, че трябва да се даде на партия, която досега не е проваляла мандат - „Демократична България“(ДБ). „Има такъв народ“(ИТН) не успяха, БСП също не успя. При това говорейки със същите политически сили. Разбирате ли, не е въпросът, че има някакво различие и са някакви други, които могат да формират правителство. Самият факт на това изказване на президента за червените линии означава, че той дава сигнал, че правителството трябва да бъде от партиите, които и досега управляваха. Защото червените линии са между тези партии и другите партии в парламента.

Мисля, че президентът няма сега много полза да прави служебно правителство, защото така или иначе и за сегашната коалиция очакванията бяха основно към него. След което стана този разрив. Така че при едно служебно правителство отново ще се завърнат всичките надежди и всички погледи ще се вперят в това служебно правителство. Според мен ще има служебно правителство с ясна експертиза и което основно ще се фокусира върху изборите и да не се получава задълбочаване на кризите. Т.е. задържане, така да се каже, на процесите и бързо преминаване към избори.

Криминалист препоръчва на маратонката на Семерджиев да се направи одорологична експертиза

Безусловно маратонката, намерена в автомобила и предполагам, че и тази, намерена в дома на Семерджиев, трябва да се дкаже, че са на едно и също лице. Това между другото може да бъде една много интересна експертиза, не е от типичните криминалистически експертизи. Не знам вещите лица всъщност какви методи използват за доказването на връзката между двете обувки и че те принадлежат на едно и също лице. Но ако евентуално не са използвали одорологичния метод, аз горещо им препоръчвам да го приложат, т.е. да се назначи и одорологична експертиза, защото по този начин може също да се докаже, че двете обувки са принадлежали на едно и също лице. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ проф. д.ю.н. Йонко Кунчев. Задачата на разследващите органи и експертизите, които ще бъдат назначени, е да се докаже физическият контакт между лицето с автомобила. Това може да бъде чрез следи от ръце, чрез одорологични следи, отново с одорологична експертиза. Обувката също е важно доказателство, че лицето действително е било в автомобила. (Одорологична експертиза представлява изземването на миризма от дадени човек, място или предмет, бел.ред.)

Какво означава индустрията ни да е първа в Европейския съюз

Тя не е първа в Европейския съюз, дай Боже някога да стане, но скоро няма да е. Тя просто има най-висок ръст за последния месец. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ макроикономистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Тя е реализирала най-висок растеж поради стечение на много фактори. Друг е въпросът, че когато се гледа една икономика, е сбор от толкова много неща и фактори, така че сам по себе си този факт беше изведен и беше много силно натъртвано върху него по политически причини може би. Естествено, че е положително и е хубаво, че индустрията ни се е развила с изпреварващи ръстове спрямо другите. Това означава, че има нужда от нашите стоки. По принцип структурата на икономиката в България има по-висок индустриален дял.

Още отговри – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес