Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Отговорите“: С доц. Наталия Киселова, Георги Папакочев и д-р Деян Статулов (ВИДЕО)

20 октомври 2023, 19:30 часа • 8420 прочитания

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Промените в Конституцията с оглед на препоръките на Венецианската комисия. До къде стигна проектът и ще се случи ли съдебната реформа? Разговаряме с доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ “Св.Климент Охридски“ и член на Обществения съвет съм Парламентарната комисия за промени в Конституцията.

Войната на Израел с “Хамас“. Как ще се развият събитията и възможно ли е конфликтът в Близкия Изток да се разрасне?

Анализ на Георги Папакочев, дългогодишен журналист в “Свободна Европа“ и един от създателите на легендарното предаване “12+3“ на БНР.

“(Пре)поръчани филми. Пропагандни практики в българското кино“. Така се казва новата книга на д-р Деян Статулов. Представяме я заедно с автора, който е доктор по кинознание и главен асистент в Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките (БАН).

Промените в Конституцията и препоръките на Венецианската комисия

Какво ще остане и какво ще отпадне от предложените промени в Конституцията след критиките на Венецианската комисия. В  “Отговорите“ обяснява доц. Наталия Киселова:

Още: Венецианската комисия е провела предварителни срещи за конституционните промени (ВИДЕО)

“Критиките на Венецианската комисия бяха умерени. Критикува се липсата на обществен дебат преди внасянето на промените по част от въпросите, както и липсата на мотиви, които са заменени с преразказ за част от промените. Те са и тези, които не са подложени на обществено обсъждане.

В рамките на промените, свързани със съдебната власт, там, стъпвайки на свои предишни становища, Венецианската комисия затвърждава разбирането да се гарантира независимостта на съдиите и прокурори да не могат да влияят върху кадровото развитие на съдии.

Още: Шамар от Венецианската комисия за промените в Конституцията

17 са параграфите, по част от тях има желание да бъдат свалени евентуално при второто обсъждане. Националният празник (да бъде 24 май, вместо 3 март, бел. ред.) и евентуално двойното гражданство (да е позволено за депутати и премиери, бел. ред.) Ето, това са четири параграфа.

Още - във видеоматериала.

Войната на Израел с “Хамас“. Ще се разрасне ли конфликтът?

Нека да не забравяме, че Израел притежава ядрено оръжие и това е най-силният възпиращ околните държави фактор. Иран казва, че до седмици може да направи ядрено оръжие. Това каза в “Отговорите“ Георги Папакочев. Поводът е евентуалния развой на войната на Израел с “Хамас“ и възможността конфликтът в Близкия Изток да се разрастне:

Още: WP: Израелските танкове, готови да навлязат в Газа, са оборудвани с антидронови клетки

“Така че тук отново се получава един паритет, който е особено важен. Да не говорим, че двете бойни групи самолетоносачи, които седят край бреговете на Израел, са американски. И думите на Байдън, който каза “Ние сме зад вас. Няма да се наложи, вие сами ще си свършите работата, но сме зад вас.“ И цялата тази конфигурация, този военен шахмат, който се играе, е свързан с “ние тук, те – тук“.“

Колко е страшно в момента положението? Една ядрена сила – Израел, срещу друга, която е с претенции, че е такава – Иран. И самолетоносачи на САЩ в Средиземно море? Кой ще мигне пръв ли е положението?

Още: Израел: Трябва подготовка на северния фронт, "Хизбула" е 10 пъти по-силна от "Хамас"

“Най-опасното е човек да започне да се страхува и страхът да отнеме здравия разум и поглед. Международното положение, най-общо казано, през годините, в които аз го следя, някъде от 70-те години активно, е имало също много остри моменти. Хайде оставете Кубинската криза, хайде оставете 11 септември в САЩ, хайде оставете различните много тежки кризи, когато светът буквално е бил изправен на нокти. И някак си за наше щастие нещата са били овлядявани и уреждани.“

Още - във видеоматериала.

“(Пре)поръчани филми. Пропагандни практики в българското кино“ - книга на д-р Деян Статулов

“(Пре)поръчани филми. Пропагандни практики в българското кино“. Така се казва новата книга на д-р Деян Статулов. В “Отговорите“ я представяме с автора.

Още: За пропагандните практики в българското кино: В новата книга на Деян Статулов

Ето кой български филм според него е еманация на пропагандата в киното:

“Преди години имаше една класация на БНТ, в “Лачените обувки на българското кино“, където се оказа, че най-любимият филм на българския народ е “Време разделно“. Аз съм отделил специална глава за този филм, защото това е еманацията на пропагандното кино в България. Там пропагандата е навсякъде. Тя е в контекста на Възродителния процес, който се извърши по това време. Филмът има дълга предистория, защото самата книга на Антон Дончев е поръчана. И години по-късно, тъкмо защото властта реши да приеменува българските мюсюлмани в т.нар. Възродителен процес. И съвсем естествено беше да се нагнети, според властта, напрежение, изкуствена омраза към тези абсолютно невинни хора. И “Време разделно“ беше абсолютно умишлено създаден филм с тази цел.

Още: Кинопропагандата: новото-старо "оръжие" на Владимир Путин

В книгата не говоря за филмите от тяхната художествена гледна точка. Очевидно е, че комунистическата власт е давала конкретни задания на неслучайни творци. Повечето пропагандни филми са направени от изключителни авторитети в българското кино.“

Още - във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес