Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Отговорите“: С Димитър Ганев, д-р Елена Георгиева и адв. Карло Луканов (ВИДЕО)

15 декември 2023, 19:30 часа • 11550 прочитания

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: В сглобката всичко е възможно. По трънливия път на скандалите към ротацията. Разговаряме с политолога Димитър Ганев от изследователски център “Тренд“.

Излъга ли здравният министър Христо Хинков за резултатите от проверките в “Майчин дом“? Тема с продължение. В студиото уволнената от “Майчин дом“ ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева.

Какво е споделено родителство и може ли то да прекрати семейните войни? Отговорите търсим с медиатора и адвокат по семейно право Карло Луканов от фондация “За споделено родителство“.

 Сглобката към ротацията по трънливия път на скандалите

Нищо не е изключено, Денков може остане премиер след ротацията. Това каза в "Отговорите" Димитър Ганев. Той коментира спряганите имена за премиер след ротацията. Каза, че не изключва варианта на Радомир Чолаков – Бойко Борисов премиер, а вицета – Асен Василев и Делян Пеевски. Не изключи и казаното от колегата му от “Тренд“ Ивелина Славкова, че Мария Габриел може и да не е ротационният премиер:

Каква е политическата логика

Още: Предложение от ГЕРБ: Борисов премиер, Пеевски - вице

“Нито една хипотеза не изключвам, включително и Денков да остане. Защото във всичко има някаква форма на политическа логика. Например оставането на Денков. Какво означава това? За Борисов ситуацията, в която Габриел е премиер означава, че ГЕРБ започва да носи отговорност за управлението на страната. Защото българинът вижда властта през личности. Той казва: “Кой е сега на власт? В момента на власт е Николай Денков. Най-силната институционална фигура – министър-председателят. Съответно ПП-ДБ управляват“. И техните министри, разбира се. Когато Мария Габриел е начело, автоматичният отговор на въпроса кой управлява, е ГЕРБ. Тогава, в една нецветуща политическа ситуаци, когато нашите основни търговски партньори, като Германия, ще бъдат в рецесия и през 2024 г., в едно много сложно като конструкция управление, защо му е на Борисов да носи отговорност и то четири месеца преди европейските избори. Има логика да се случи това. Има логика Борисов да каже:“Аз ще съм“, да убеди партньорите, това, което г-н Чолаков изрази като хипотеза. Затова казвам, има много хипотези, не знаем какво ще надделее в рамките на следващите три месеца.

Още - във видеоматериала.

Излъга ли здравният министър Христо Хинков за резултатите от проверките в “Майчин дом“?

Излъга ли здравният министър Христо Хинков в интервю по бТВ от 7.12.2023г., че проверките в “Майчин дом“ не са показали нарушения? В “Отговорите“ говори уволнената от “Майчин дом“ ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева:

Лекари от "Майчин дом" с призив: Не оставяйте една светиня да бъде превърната в пустиня

“Аз лично бях много впечатлена от отговора (на министъра, бел. ред.), след като няколко месеца в медии и къде ли не, той оповести, че чака решението на прокуратурата, с което чакайки това решение и уповавайки се единствено на него, което изобщо не е редно в този случай, се оказва, че дори не се е запознал с него. Решението всъщност е от 16 ноември 2023 г. и аз даже съм си позволила да извадя и някой цитат от него. Това е едно постановление за отказ за образуване на досъдебно производство...“

За организирана престъпна група?

Още: Има ли нарушения в прокурорската проверка в "Майчин дом": Д-р Елена Георгиева пита

“Да, така или иначе, трите сигнала на синдикат “Защита“ са обединени в една обща преписка. Вътре има изброени няколко нарушения, не само едно. Така или иначе, в това постановление е засегнато само едно нарушение, това за въпросните килограми на пациентката (вместо 64 кг. е вписано, че тежи над 100, защото по клинична пътека болницата получава с хиляди левове повече за манипулация с робот “Да Винчи“ за пациент с наднормено тегло, бел. ред.). Но в крайна сметка дори и тяхното заключение е, че не трябва да изземват функциите на, цитирам дословно “държавни контролни органи“, без да се постави изобщо въпросът защо тогава съществуват те. Дори и те намират за редно министърът и останалите институции да влязат в своята роля и да изпълнят това, за което са назначени и избрани.

Прокуратурата не казва, че няма нарушения

Всъщност те (прокуратурата, бел. ред.) са изпратили материали по преписката на Софийска районна прокуратура. Т.е. тя не е приключила, не казват “няма нарушения“, напротив. Апелират двукратно институциите и компетентните органи да си изпълнят функциите. Т.е. да се направи проверка и да не се прехвърля всичко на прокуратурата.

Още - във видеоматериала.

Спира ли споделеното родителство семейните войни?

Практиката на Запад е показала, че при споделено родителство 80% от родителите излизат от семейните войни и се споразумяват. Това каза в "Отговорите" Карло Луканов.

Какво е споделено родителство

Адв. Луканов обясни какво е споделено родителство:

Още: Бащи, лишени от възможността да виждат децата си, протестираха в София

“По принцип споделеното родителство има два елемента – единият е юридическият и това е участието във взимането на важните решения. На първо място това е изборът на местоживеене на детето, след това училище, по-сериозни медицински интервенции и допълнителни извънкласни занимания, спорт, музикален инструмент и т.н. Изброяването няма как да бъде пълно. Ежедневните решения ги взима родителят, при който е детето.

Вторият елемент от споделеното родителство е физическият, това е времето. Като не е задължително да бъде 50 на 50, нито една седмица при единия, една седмица при другия. Приема се, че има споделено родителство ако детето е с всеки от родителите си не по-малко от 1/3 от времето. Това е така, защото на Запад от 20 години се работи по темата и там има изследвания на психолози, които са установили, че за да може един родител да поддържа с детето си пълноценна връзка, трябва поне 1/3 от времето да бъде с него.

Още - във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес