Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оратница - 10 години фолклорна магия

20 септември 2019, 10:46 часа • 16216 прочитания

На 20 септември в клуб "Маймунарника" Оратница ще празнува своя 10-ти рожден ден с много настроение, специални гост-участници и изненади за публиката. За пътя на една от най-разпознаваемите модерни фолклорни групи, развитието, спънките, веселите и странни моменти през тези 10 години, четете по-долу какво сподели с нас секстета.

По какъв начин виждате музикалното си развитие от създаването на групата до момента? 

Попа: Като създадохме Оратница, като че ли бяхме  деца, мислехме така и започнахме да експериментираме, да откриваме нови хоризонти заедно. Сега сме по-зрели и мислим по-професионално, за което голяма доза вина има и нашият мениджър - Тим Гюбел. От началото на групата до сега, пътят не е бил лек, но с общи усилия сме се справяли, а най-важното го има налице - музиката ни!

Християн: Закономерно - с повече усилия получаваме по-добри резултати. Само постоянство - това е най-важният урок.

Днес ви престои концерт с много гости - разкажете какво да очакваме за него? 

Християн: Участието на всички гости и песните, които ще изсвирим, разказват цялата история на групата. Ще имаме гъдулка от Пейо Пеев и тамбура от Краси Желязков. Ще имаме брас в лицето на Митко Бакърджиев и Владимир Мичев - саксофон и тромбон. За пръв път ще имаме хор - Космически гласове с Ганчо Гавазов - това ще бъде вълнуващ момент. Ще имаме китари от Веселин Йовчев от Ревю и Мерудия. Ще бъде като детски рожден ден - с много сандвичи с различна гарнитура. Ще имаме танци - на и пред сцената. 

Дияна: Снощи имахме репетиция с всички гости, беше невероятно. Всяко парче се изпълва на 100  процента, всички се усмихвахме нон стоп от кеф! 

Как музиката ви достига до слушателите си в първото десетилетие от 21-ви век? 

Християн: В края на миналата година пуснахме всички досегашни албуми за свободно слушане в интернет. Това е нещо, което повечето модерни групи правят. За нас е важно всеки да може да открие, хареса и сподели музиката ни с приятелите си. Знаем, че това няма да го спре да си купи наш диск и да ни подкрепи. 

Попа: Наясно сме, че няма да забогатеем, ако разчитаме точно на продажби на музика. И е безценно да можеш да си позволиш да слушаш любимата си банда по удобен и достъпен начин.

Имате участия по най-различни фестивали. Как ви приемат там и по какъв начин ви обогатяват пътуванията?

Ася: Всяко пътуване и всеки концерт ме учат на нещо ново. По този начин ние се развиваме и обогатяваме, като музиканти и най-вече като хора. Навсякъде публиката е различна, но ги обединява едно нещо - всички намират начин да се свържат с нашата музика и да се забавляват по свой начин!

Някои хора ви упрекват, че не свирите автентичен фолклор. Какво е фолклорът за вас? И по какъв начин според вас е адекватно той да бъде представян пред публика днес? 

Ася: За мен фолклорът е не само професия, но и призвание. Смятам, че е редно да го представяме пред хората, така както го усещаме и харесваме. Хубавото в нашата музика е, че никога не се затваряме в рамка, а търсим все нови и нови неща и експериментираме постоянно. Всяка музика търпи промени с времето, същото се отнася и за фолклора. Традиционалисти винаги ще има, но тук е важно, какво предпочитат и харесват младите хора, защото те са нашето бъдеще!

Християн: Филип Кутев е казал, че фолклорът е просто нещо, но се изисква голяма култура, за да го разбереш. Истината е, че никой не свири автентичен фолклор, всеки го преработва. А кой как го разбира според културата си - никой не може да съди и определя. Някои си въобразяват, че могат. За мен фолклорът е най ценното нещо в българската култура.

Това е отразено и в най-новия ви клип, който улавя тази концепция - за това, че експонатите в музеите имат право на собствен живот… Разкажете ни за него!

Християн: Отдавна искахме да направим тази идея на клип. Георги Гаврилов е режисьор, а Галина Василева оператор. Съдействаха ни любезно Национален исторически музей, Етнографски музей и клуб Mixtape 5. Основната идея е, че народната песен не е музеен ескпонат, а нещо живо и винаги актуално, с много лица. Това е посланието и на третия ни албум Alter Ethno. В клипа участват също Филип Хараланов и Неделя Ганчева с умопомрачителни танцови импровизации. 

Дияна: Фолклорът е жива материя! Той самия е експонат на който ние артистите даваме живот чрез своя мироглед. Експонатите в музея, например фолклорните носии, това би било награда за един артист да облече носия от музей, например, така експоната заживява.

Вече 10 години го представяте в цял свят, кое е най-изненадващото място, на която е звучала българската народна музика?

Християн: Имали сме доста странни преживявания. На един фестивал в Ржана качиха нас и инструментите ни до сцената на камион-самосвал. На сутринта изтрещели трансаджии спяха върху колоните, от които още блъскаше техно. Веднъж пък свирихме на каросерията на камион, превърнат в сцена. 

Бъни: На другата крайност пък беше в Норвегия - на един фестивал се изви ураган и затвориха пътищата. Хората нямаше как да присъстват, но организаторът държеше да свирим и така направихме – свирихме си групите едни на други. Беше странно. Имаме и „мокри” концерти. Един от най-странните беше на кораб в Русия. Клатеше се от време на време и духаше много силен вятър. Филмово беше! Преди това пък на фестивал Беглика бяхме на сцена във водата, стана уникален концерт. Освен че всички подивяха, а ние така подскачахме на сцената, че стойките и микрофоните бягаха в различни посоки.

10 години на сцена е наистина сериозен период. Имаше ли препятствия по пътя?

Християн: Със сигурност. Малко хора знаят, че в бандата се караме непрекъснато. Всеки един от нас някога е заплашвал, че ще напусне. Дори първото парче от първия ни албум е всъщност джем сешън, в който се бяхме разбрали да направим нещо в средата, но не го направихме и накрая се скарваме - ако удължим записа след края на инструментала се чува този скандал! До този момент никога не сме се виждали или излизали извънработно, несвързано с групата и музиката... Странна компания сме. 

Какво искате да се случи в следващите 10 години?

Християн: Всичко хубаво, което може да се случи на една музикална група: нови песни, все по-хубаво звучене, нови сцени, да не спират изявите на сцена и да сме в хармонични отношения помежду си. И най-важното - публиката - да е все така ентусиазирана. 

Дияна: В следващите 10 години, да направим поне още 5 албума, да бъдем заедно на много екзотични места и групата да отиде и на юг! Да поддържаме следата и да вървим напред!

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес