Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова (ВИДЕО)

12 август 2024, 19:30 часа • 12860 прочитания

Конституционалистът доц. д-р Наталия Киселова обвърза новия служебен кабинет, който ще бъде ръководен от Горица Грънчарова-Кожарева, с вътрешнопартийната битка в ДПС между Делян Пеевски и Ахмед Доган. В Студио Actualno тя каза, че ако Димитър Главчев е проявявал по-скоро близост до ГЕРБ и ДПС-Пеевски, то сега може и да има завой в друга посока. 

"Главчев създаде впечатление, че е близък до ГЕРБ и ДПС, когато то беше доминирано от Пеевски. Сега е възможно да има завой по-скоро към ДПС на Доган", бяха конкретните думи на експерта по конституционно право и преподавател в Софийския университет.

Още: "От ключов регион": ДПС-Доган започва стягане на редиците във войната срещу Пеевски

Как човек с изтекъл мандат на поста си стана премиер?

Относно изтеклия мандат на Горица Грънчарова-Кожарева като зам.-председател на Сметната палата, Киселова свърза името ѝ със скандала с недопуснатия да се върне ръководител Цветан Цветков: КС: Изборът на временен председател на Сметната палата е противоконституционен. Новият премиер е омъжена за Михаил Кожарев – бивш прокурор и бивш член на ВСС, за когото се твърди, че е бил от защитаващите Иван Гешев. "Бракът с бившия член на ВСС и бившия прокурор към ВАП е известен към момента, в който тя е била избрана за член на Сметната палата. Може би към онзи момент връзките на съпруга ѝ са имали значение", посочи Киселова.

Снимка: Actualno.com

Смяната на министри ще покаже много неща

Освен Горица Грънчарова-Кожарева, за служебен премиер се завъртяха още имената на настоящия - Димитър Главчев, и на подуправителя на БНБ и бивш депутат от ДПС Петър Чобанов. "Дали междувременно г-н Чобанов и г-н Главчев са посъветвани или са преценили, че не им трябва тази тегоба в момента, е трудно да се каже. Според мен две неща са фактор не само за г-жа Кожарева, но и за целия списък от потенциални министър-председатели. Първо, когато говорят с действащите министри, това е възможен подход. Въпросът е, когато се налага смяна на министър, между кои хора ти избираш и кой ти ги предлага. Откъде г-жа Кожарева може да познава сфери, които са извън финансите и икономиката – това ще бъде интересно за мен, ако има смяна на министри, и от кои кръгове са те. От това ще зависи дали правителството ще внесе някакво успокоение", коментира конституционалистът.

Още: Наталия Киселова се разсърди за служебните кабинети на Радев: Конституционните съдии са смешни

Гледайте още във видеото: как оттук насетне ще се избират управители и подуправители/заместници на БНБ, Сметната палата, омбудсман; какво става, ако всеки потенциален служебен премиер откаже поста; ще си тръгне ли Калин Стоянов?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес