Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никос Ксеталис пред Actualno.com: София Ринг Мол е търговски център от ново поколение

28 октомври 2014, 15:29 часа • 134123 прочитания

Никос Ксеталис завършва Техническия университет в Крит със специалност инженерен мениджмънт през 1989 г. Той има сертификат и от Бизнес колежа на ИКЕА през 2005 г., както и от колежа ECE Master в Германия през 2006 г.

В момента г-н Ксеталис заема позицията генерален мениджър на София Ринг Мол, който е проект на гръцките компании Danaos Group и Fourlis Group. Преди това между 2011 г. и 2013 г. е изпълнителен директор на румънската компания за развитие и управление на търговски площи Baneasa Developments. От 2010 г. до 2011 г. той заема позицията на генерален мениджър на гръцката компания за бутилиране и разпространение на минерална вода NATURA Bottling. В периода 2005 г. до 2010 г. г-н Ксеталис е управляващ директор на гръцката ECE-Lamda Hellas, където менажира изграждането и стартирането на два мола - The Mall of Athens и Golden Hall.

Професионалният път на Никос Ксеталис включва и 5 години (от 2000 г. до 2005 г.) в IKEA Гърция, където той заема позициите директор на магазин, директор на търговски проекти и логистичен директор. През 90-те години на миналия век г-н Ксеталис преминава и през различни мениджърски позиции в компаниите BCI – разпространител на продуктуте на Fuji Film за Атина и Южна Гърция, румънската KONTI ROM Trade и групата частни компании SITRACO.

С г-н Ксеталис разговаряме за грандиозния проект "София Ринг Мол", който ще се намира в полите на Витоша и обещава да се превърне в истинска сензация - и от гледна точка на пазаруване, и от гледна точка на забавление.

Господин Ксеталис, кога ще бъде откриването на София Ринг Мол?

Официалното откриване ще бъде на 6-и ноември в 10:00 часа, когато София Ринг Мол ще отвори врати за първите си клиенти и посетители.

С какво София Ринг Мол ще бъде различен от останалите шест – седем мола в София? С какво ще преборите конкуренцията на вече действащите търговски центрове в столицата?

На първо място, в София има много търговски центрове, но всъщност малко молове, според модерната дефиниция на тази дума. Моловете са големи комплекси с обща площ от над 50 000 кв.м., които предлагат на посетителите си не само магазини, но и комбинация от пазаруване, места за развлечение и възможности за прекарване известно време с приятелите и семейството си. В този смисъл, София Ринг Мол ще бъде търговски център от ново поколение, където можете да откриете разнообразие от различни преживявания – места за развлечение, като например голям увеселителен център на закрито за деца на всякакви възрасти, мултиплекс с 10 кинозали с ВИП салони; кафета и ресторанти и огромни тераси с гледка към планината; истински универсален магазин, простиращ се на три нива; повече от 400 модни марки, от които около 70 ще стъпят за първи път на местния пазар.

София Ринг Мол ще бъде различен и в много други аспекти - като местоположение и уникална архитектура, която въплъщава в себе си близостта до планината и връзката с природата.

Кое е уникалното кътче в София Ринг Мол, с което се гордеете най-много?

Това не е само едно място или само едно кътче. В София Ринг Мол ще можете да откриете много интересни места, които си заслужава да посетите. При нас ще бъде най-големият увеселителен парк за малки и големи деца в страната - FUNTASY Ring Park, който ще отвори врати на обща площ от 6,500 кв. м. Той ще зарадва посетителите си с игри и атракциони като целогодишна ледена пързалка, въртележки, арена за каране на колелета, зона за скачане с трамплини и много други. Увеселителният център ще предлага и сцена за представления на живо и тематични парти зони, които могат да бъдат адаптирани към желанията на децата. Ще имаме също и уникална картинг писта на едно от нивата на паркинга – всъщност това ще бъде най-големият картинг на закрито в България. И, разбира се, кътът за хранене, където посетителите на мола ще могат да се наслаждават на прекрасна гледка към полите на Витоша.

Опасявате ли се, че много потенциални клиенти не биха дошли в София Ринг Мол заради местоположението му? Или вярвате, че позицията му в близост до IKEA го прави атрактивна шопинг дестинация?

Определено мога да кажа, че местоположението на София Ринг Мол е едно от нашите предимства. Няма друг търговски център в София, който да се намира на границата между града и планината и да бъде проектиран на базата на връзката с природата – със зелени площи, отворени пространства, широки тераси с гледка към Витоша и с толкова много естествена светлина вътре в сградата. Местоположението ни дава възможност да предложим на нашите посетители красиви природни пейзажи, което липсва при останалите молове в София. Надяваме се съвсем скоро да имаме и директна връзка със ски лифта до Витоша, както и спирка на метрото близо до мола.

В същото време, София Ринг Мол е разположен на южната дъга на околовръстния път, което го прави достъпен от всяка точка на града. Голяма част от бъдещите ни клиенти ще могат да стигат до тук много по-лесно с кола, отколкото до който и да било търговски център в централните части на столицата. Както казах, нашият мол ще включва 400 марки, някои от които са вече познати на клиентите, но и около 70 бранда, които влизат в България за първи път. Такъв пример е универсалният магазин Notosgalleries, който ще въведе на българския пазар модела магазин-в-магазина (универсален магазин в рамките на мол). Notosgalleries е най-голямата верига универсални магазини в Гърция и е представител на много от най-популярните марки, сред които CHANEL, DIOR, Guerlain, Ralph Lauren, DKNY, Calvin Klein, Armani и LACOSTE. Магазинът на Notosgalleries в София Ринг Мол ще предлага облекла на 100 световни марки, аксесоари, чанти и обувки на 50 известни бранда, 50 марки за дома и козметика и парфюми на 100 различни бранда.

И, разбира се, непосредствената близост до ИКЕА е голям плюс за нас. Очакваме част от клиентите на ИКЕА да посещават и София Ринг Мол.

Каква е инвестицията в проекта?

Инвестицията в София Ринг Мол възлиза на повече от 120 милиона евро.

Кои са най-известните марки, които ще можем да видим в София Ринг Мол? А кои са новите и ексклузивни марки, които ще присъстват във вашия мол?

Сред ключовите ни наематели са Cine’Grand, Mr. Bricolage, Piccadilly, Мебели Явор, Technomarket и Intersport.

Някои от съвсем новите за българския пазар марки са имена като La Piazza, FUNTASY Ring Park, Burgering House, Oxford Company, както и модните брандове Coccinelle, Barbour, Tous и Julia Bergovich.

Испанската модна верига MANGO, която наскоро се завърна в България, също ще има магазин в София Ринг Мол, където посетителите ще могат да намерят изцяло нова концепция, включваща не само дамската модна линия на дрехи и аксесоари MANGO, но и мъжка и детска колекция, както и новата линия на марката за облекла в по-големи размери.

Имахте ли някакви сериозни проблеми при реализирането на проекта?

Не бих казал, че сме имали някакви сериозни трудности с този проект в България. Част от нашия екип участва и в изграждането на много подобен проект в Пилея, в Солун – там открихме първия магазин на ИКЕА преди 12 години, а след това построихме и мол в съседство до него. Там има кина, голям развлекателен център, картинг писта и т.н. Мога да кажа, че за нас тук беше много по-лесно да реализираме проекта в сравнение с това, през което трябваше да минем в Гърция.

Вие имате дългогодишен и успешен опит като мениджър, работили сте и в Румъния. Защо избрахте България за следващата стъпка в кариерата си? С какво е по-различна нашата страна?

Да имам шанса да работя в България е още една крачка напред за мен. Приех предизвикателството, защото пазарът тук се развива и мисля, че предлага много възможности. Не мога да не спомена, че истински харесвам страната ви. Бих искал да приложа опита си на местния пазар и за мен това ще означава развитие, както в професионален, така и в личен план.

Интервю на Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес