Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нели Димитрова: Личната помощ е право, а не полза (ВИДЕО)

17 ноември 2020, 19:00 часа • 13206 прочитания

Чрез промените в Закона за личната помощ хората с увреждания се превръщат в ползватели. Нещата се пренасочват към някаква търговия. Всичко постигнато до момента е с натиск от наша страна. Доверието ни към правителството е изчерпано."

Това заяви представителката на "Системата ни убива" Нели Димитрова в предаването "Студио Actualno"по повод приетите на първо четене от депутатите в парламента изменения в Закона за личната помощ.

Не сме доволни от начина, по който се проведе общественото обсъждане, отчете тя. Още от февруари министър Сачева се зае с този закон и не й даде мира, докато н го промени в степен, в която ние да не можем да го познаем. Тези промени буквално превръщат закона в парцал. Ние смятаме, че той не трябва да се пипа, заяви Димитрова.

С тези промени, кандидатствайки по Закона за личната помощ, човек може да се окаже в ситуация, че вече е ползвател по Закона за социалните услуги. Никой не се сещаше за хората с увреждания, докато ние не излязохме на улицата. Откакто Сачева е назначена, всичко се връща назад, смята тя.

Стабилизира се корумпираният модел в ТЕЛК. Сачева говори за 670 000 души, които щели да станал ползватели на личната помощ. Тя обаче трябва да знае, че в това число влизат и фалшивите ТЕЛК-ове, хора без нужда от такава помощ.

Тя посочи още, че подкрепилите Сачева майки са всъщност представители на НПО-та с казионно финансиране, за които тази система е удобна. При тях става въпрос единствено за източване на едни пари.

В България няма социална политика и всичко се прави на парче, с благотворителност, заяви още майката. Тя припомни за скорошния скандал с ХелпКарма, в който се оказало, че дори и майки са замесени. От нашата организация няма майки с набирателни средства. От благотворителност има нужда едва тогава става въпрос за животоспасяващи операции. В противен случай тя развращава.

Пълното интервю с Нели Димитров във видеото

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес