Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надценката на “Лукойл“ за горивата не е нормална: Мартин Владимиров в “Отговорите“ (ВИДЕО)

10 август 2023, 19:30 часа • 12022 прочитания

Надценката на “Лукойл“ за горивата не е нормална. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров и обясни защо:

Още: Светослав Бенчев: Цените на горивата няма да стигнат до 3 лв.

“Надценката при бензин А95 е 15 стотинки, а при дизела 10 стотинки днес. Такава надценка не е нормална, защото България получи специална дерогация от санкционния режим срещу Русия, който забранява вноса на руски петрол и руски горива. България има възможност да прави това до края на 2024 г. И когато има една компания, която внася суровина и тя контролира над 90% от пазара на едро в момента няма причина цената да е толкова висока, тъй като на практика пазарът е наводнен с горива, които са произведени с много евтина суровина. Сега трябва да кажа, че “Лукойл“ поддържа една отстъпка на фона на други страни в Европейския съюз, която в зависимост от страните може да е между 15% в някои случаи и 6-7% в други.

Още: Къде са стотиците милиони, обещани от "Лукойл"? Държавата ги търси (ВИДЕО)

Но за нас е по-важно да направим сравнение с други страни, които бяха 100% от руски петрол преди влизане в сила на ембаргото, там разликата е наистина между 5 и 6%. Т.е. да, “Лукойл“ поддържа една идея по-ниски цени, но това постига две неща: От една страна създава впечатлението, че дерогацията е полезна за България, а тя на практика е полезна само за една компания. А ние всички плащаме скъпи горива, които, да, с 5% по-ниски, но кой реално усеща тези 10 стотинки? Това ли е цената, която плаща “Лукойл“, за да монополизира напълно пазара.

Още: Експертна сметка: "Лукойл" дължи стотици милиони на България за 2022 г. Прогнози колко ще поскъпнат горивата

И второто нещо е, че на практика “Лукойл“ успява да неотрализира конкуренцията си, тъй като може да поддържа един дискаунт на цената на горивата, който на практика прави невъзможен вносът на алтернативни горива от Гърция, Румъния и други държави. И това се вижда и в статистиката - в момента има абсолютна концентрация на пазарен дял в “Лукойл“.“

Защо поскъпват горивата по света и в България, ще се успокои ли пазарът на петрол и какво ще стане, ако бъде сменена собствеността на “Лукойл Нефтохим“, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес