Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марин Киров: Със своите 21 плажа община Царево може да отговори на очакванията на всеки турист

13 юни 2024, 10:40 часа • 3024 прочитания

Марин Киров е кмет на община Царево от 2023 г. Завършил е юридическо образование в Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград. От 2010 година е практикуващ юрист, включително и ръководител на консултантско дружество за правни услуги и бизнес анализи. От 2021 е заместник-кмет на Царево по въпросите, свързани с обществения ред и сигурността, благоустрояването, екологията, и чистота. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за стартиралия туристически сезон, за застрояването край плажовете, за главните инфраструктурни проекти, над които работят в общината.  

Г-н Киров, от Националния център за териториално развитие съобщиха, че до началото на юни трябва да предадат на МРРБ проекта за Общ устройствен план на община Царево. Изпълниха ли си заданието в срок? Има ли копие до общината?

Към момента нямам информация дали е предадено в срок. Имаме комуникация на моменти, но не зная да е предаден, няма и копие при нас.

Имате ли обяснение за липсата на информация, да не е заради сътресенията при властимащите с провеждането на избори?

За съжаление всички избори се отразяват на работата на институциите. Надявам се да не е  свързано с това. Проектирането на ОУП е достатъчно сложна и трудоемка задача. Може би им трябва още малко време. Надявам се това да е причината.

На 12, 13 и 14 юли планирате събитието „Царево спортува“, част от което е и плувен маратон, за първи път организиран от общината. Какви предизвикателства сте замислили?

Тази година стартираме доста нови инициативи в културния и спортния календар на общината. Стремим се надградим туристическия продукт, който даваме, защото туризмът не е само инфраструктура, хотели и плажове. Община Царево е много богата на плажове - имаме над 21 плажа, които са подходящи за всякакъв тип туристи, но туристическият продукт обхваща също културната и спортната програма. Затова я надграждаме с нови събития, част от които е "Царево спортува". Имаме много интересен джаз фестивал, който тази година е с ново, различно издание в село Лозенец. Следващата седмица на 21 и 22 юни започваме един уникален графити проект отново в село Лозенец. Програмата ни обхваща не само град Царево, а и всички съставни населени места по крайбрежието - Ахтопол, Синеморец. За всяко място сме помислили да има нещо интересно тази година. 

В едно интервю казвате, че в последните години няма масивно строителство в община Царево, а няма и инвестиционни намерения за такова. Само липсата на ОУП ли е причината, или всичко, което е могло, вече е застроено?

Според мен причината не е нито в Общия устройствен план, нито това, че голяма част от годните имоти са застроени. Все още има имоти, които могат да се застрояват. Според мен причината е пазарът на имотите. В търсенето им коренно се е променила картината в сравнение с преди 20 години, когато са се строили големите хотели по нашето крайбрежие. Към момента търсенето е за малки семейни къщи, вили, малки апартаменти в градските части. Пазарът според мен е този, който диктува на инвеститорите какво да търсят в момента. Още: Премахват незаконни постройки в къмпинг край Лозенец

В този ред на мисли какъв е коментарът ви за намерението на SiteGround да изградят ваканционно селище три звезди с "къмпинг единици"- проект на „Еко камп“ върху територия от над 100 дка?

Надявам се това да е сериозно инвестиционно намерение, а не просто бизнес инициатива за продажба на проект. От гледна точка на общината инициативата е добре дошла, внимателни сме заради екологичното законодателство. Прави впечатление, че е доста смесена - нещо ново, което не се е случвало до този момент - и къщи, и палатки, и каравани, и кемпери, и бунгала. Парцелът, върху който ще се простират, е достатъчно голям - около 100 декара. Ако те успеят да покрият екооценката, която се извършва в момента, община Царево не възразява за тази инициатива. Тя се вписва с нашите виждания за строителство. Не се предвижда нещо масивно и огромно като етажност, така че коментарът е в тази посока - предпазливи сме, но бихме подкрепили инициативата, ако е във варианта, в който се показа. Още: Мащабен ваканционен комплекс ще се издигне на Попския плаж на Царево

Излиза, че начинът, по който те го правят, отговаря пък и на промяната в туристическия пазар?

Да, категорично. На нас ни направи впечатление това, че по-успешни са не големите хотели, а комплексите с вили и къщи, дори модерните къмпинги. Това категорично отговаря на променения пазар. И ако отговаря на екологичното законодателство, ще срещне категоричната подкрепа и на община Царево.

По отношение на къмпингите може ли да дадете най-добрият пример за реализирана инвестиция?

Най-добрият пример за инвестиция е къмпинг "Гардения". Той се намира до село Лозенец, близо да плаж "Корал", но има и собствен плаж. Давам го за пример, защото е разположен върху урегулиран имот. Инвеститорът е имал право да изгради огромна сграда с над 40 хиляди квадрата разгъната застроена площ. Въпреки това, е направил къмпинг, а не огромен хотел. На следващо място, защото абсолютно всичко по къмпинга е изрядно като разрешителни за поставяне, като плащане на данъци, инфраструктура. Паркингът им е 8 декара. Разполагат с медицински център. Това е позитивният пример за къмпинг, защото е изцяло съобразен с това да няма масивно строителство, но с абсолютно всички удобства. Там има и по-луксозни бунгала, и кемпери, и каравани, и палатки. Това е успешният модел и аз като кмет бих толерирал всяка такава инициатива, защото тя наистина отговаря на търсенето на туристите. Този къмпинг по нищо не отстъпва на съвременните къмпинги във Франция, Гърция и т. н. 

А най-лош пример?

Такъв е къмпинг "Якото място", който е изцяло незаконен, с над 150 незаконни бунгала, които са констатирани. Такива обекти има на Арапя, във Вървара, Синеморец. Там текат процедури по закон.

На "Якото място" вие май започнахте да събаряте постройките, защото се оказаха в частни земи, но също така в общински, в земеделски земи и в горски фонд?

Имаме потвърдени съдебни решения, които обхващат над 150 обекта. Общината пристъпи към принудително изпълнение, защото след поредица опити за заобикаляне на разпоредбите и обещания за доброволно изпълнение от човека, който ги е изградил, така и не пристъпи към доброволно изпълнение. Обемът на тези обекти е много голям. Стартирахме с 14 обекта, в момента сме в подготовка на обществена поръчка да възложим след отпадане на строителната забрана цялостно премахване на този къмпинг с всичките обекти.

Това ще е много скъпо като общински разход?

Той ще е за сметка на този, който ги е изградил, но истината е, че първоначално общината трябва да го плати. Сумата е над 60 000 лева, респективно трябва да направим обществена поръчка, в момента сме в процедура.

И после трябва да водите дела, за да си върнете тази сума, нали?

Да.

Как започна летният сезон в Царево, имахте ли хубаво време, какви са очакванията ви?

Туристическият сезон стартира още през месец май, със 100-годишнината на село Лозенец. Тя съвпадна и с Великден. Продължихме с маратон "Каланджа" в село Синеморец, в който се включиха над 1500 човека. Преди седмица в село Българи се проведоха нестинарските танци, където традиционно имаме хиляди туристи. Времето към момента е много слънчево, топло и приятно. Във всички населени места се забелязва оживление. Има туристи от Полша, Чехия, традиционно има и много български туристи. 

Тежка задача за вас е да се справите с последиците от наводнението миналата година – за два язовира, четири моста, един общински път. По кои обекти се работи вече, кои процедури по възлагане не са приключили още?

По абсолютно всички обекти, за които има получено финансиране, има сключени договори и се работи. На двата язовира в село Лозенец и градските мостове. За съжаление има обекти, за които все още не сме получили финансиране. Там имаме пълна готовност като проекти и процедури по ЗОП. Най-приоритетни и най-видими са градските мостове, разбира се. Един от тях успяхме да отворим - към къмпинг "Нестинарка". Отворен е и мостът към Ахтопол. В момента продължава работа по основния мост в Царево - към кв. "Василико". Надяваме се, че от началото на юли, най-късно август ще бъде отворен. Работата по него по никакъв начин не възпрепятства сезона, тъй като до кв. „Василико“ и плаж "Нестинарка" има още два обходни пътя. Работи се усилено обаче, предвид кратките срокове. По трасетата на мостовете се наложи да изкупуваме частни имоти. Имаше достатъчно усложнения, но не сме спрели да работим. Още: Изграждат отнесения от наводненията мост в Царево

По коя линия получихте финансирането, би трябвало да са аварийни обекти?

Да, и финансирането е от междуведомствената комисия, но процедурата си върви по Закона за обществените поръчки и със съгласувания.

Не е ли по облекчената от ЗОП процедура за аварийност на обектите?

Не. Дори най-големият проблем не е с процедурите. Тях ги проведохме в срок. Проблем дойде от това, че съоръженията са строени отчасти в частни имоти, трябваше да ги купуваме. Това минава през Общинския съвет, трябваше да се изчаква влизане в сила на решенията. Сроковете за изпълнение на мостовете са 300 дни от април месец, от разрешителното за строеж. Имаме уверението от изпълнителите, че ще бъдат завършени на половината от срока.  

Има забрана за строителство в курортите през лятото, но до забраната какви обекти успяхте да реализирате? По какви може да работите и в този сезон?

Обектите на общината са от първостепенно значение и няма забрана върху тях. Всеки момент ще продължим доизграждането на медицинския център. Провели сме и обществена поръчка за спортната зала. Предстои основен ремонт на пожарната служба и детската градина. Общината работи по своите обекти без да пречи на туристическия сезон. Още: Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Излязохте със становище, че не подкрепяте предложенията на група депутати в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и конкретно за зоната около плажа „Корал“. Какво не е наред?

За съжаление този закон е факт. Негативните аспекти са няколко. На законопроекта нямаше адекватна оценка на въздействие и никой не предвиди на първо място, че община Царево губи около 800 000 лева от данъци и такси, защото отпадна предназначението на много урегулирани имоти. Това е огромна дупка в бюджета на общината. На следващо място са засегнати стотици имоти - не само на големи инвеститори, но и на обикновени собственици, които абсолютно несправедливо от урегулирани се превърнаха в земеделски, при все че до голяма част от тези имоти вече има строителство. Проблемът е, че тази зона е твърде голяма и на практика влиза в землището на село Лозенец и обхваща територии, които и в момента са застроени. Проблемът идва и от къмпинг "Якото място", който коментираме, защото защитниците му казват, че егологичен, че е място за почивка, но дори той попада в тази 500-метрова зона и на практика не би трябвало да съществува. Това са проблемите, които предвиждаме - загуби за общината, загуби за частните собственици, невъзможност да се правят къмпинги около този плаж.

Не предвиждате ли и конфликт с Общия устройствен план поне дотолкова, доколкото сте запознати на този етап?

Той се съобразява изцяло със зоната около "Корал". Така или иначе ОУП се съобразява с много защитени зони и там не е било предвиждано за масивно строителство. Ние не сме и искали около "Корал" да има масивно строителство. Но е твърде крайно да говорим за "Корал" при все, че 500 метра влиза в центъра на село Лозенец и няма нищо общо с плаж „Корал“. И още, при все че в около тези 500 метра е застроено. Според мен беше адекватно тази зона да е не повече от 100 метра и наистина да засяга самия плаж, а не територии, които са твърде далеч от плажа.

А за имоти, които са урегулирани, по кой закон им се променя предназначението и стават земеделски?

Точно с тази поправка за 500-метровата зона. Тук територии, които са били урегулирани, включително с разрешение за строеж, незабавно губят статута си.

А застроените?

Застроените не, но останалите, включително тези, които са урегулирани и дори с разрешение за строеж, вече не са земеделски. Това е несправедливо, защото хората са инвестирали немалко средства в подготовка на тази документация. И няма логика до застроен имот да не може вече да се строи. Няма правна логика.

През април стана известно, че достъпът до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие – „Силистар“ това лято ще е проблемен, защото пътят бил частен. Стигнахте ли до някаква договореност с частните собственици или трябва да се секат дървета в защитена местност – това беше дилемата. Какво стана?

Пътят винаги е бил частен по документи. Имаме разговор със собственика на имота. Към момента няма проблем с достъпа до плаж "Силистар", но след края на летния сезон общината ще започне процедура за обходен път около имота, за да го заобиколим. Да, може би ще се наложи да се режат дървета, но няма абсолютно никакъв друг начин, по който този път да се случи.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес