Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киселова: Нов ВСС означава годинуване на Сарафов като главен прокурор

20 юни 2023, 14:40 часа • 3035 прочитания

"Спорен беше начинът, по който беше избран Борислав Сарафов за главен прокурор, в рамките на минути, без да се осъзнае, че Гешев вече не е главен прокурор, имаше сериозно прегрупиране. Твърдението, че той е временно избран, може да се окаже много дълъг период. Поради тази причина кои ще бъдат заместниците на Сарафов също е ключов въпрос".

Това заяви в Студио Actualno доц. Наталия Киселова - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в катедра "Конституционноправни науки", Юридически факултет. Експерт по конституционно право и права на човека.

Oще: Андрей Янкулов: Смяната на Гешев със Сарафов не е вятър на промяната

"Според мен трябва в 7 дневен срок да се открие процедура за избор на нов главен прокурор. В петък трябва най-късно да има предложения и излагане на концепции... Много са гласовете, които казват, че трябва да не се избира веднага прокурор, а да се смени ВСС. Избирането на нов Висш съдебен съвет обаче е обвързано с промени в Конституцията, промяна на Закона за съдебната власт или изцяло нови закони. Това означава забавяне във времето от поне няколко месеца и годинуване на г-н Сарафов", каза още тя.

Цялото гостуване на доц. Киселова - вижте ТУК.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес