Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как само с 20 000 лв. се привличат хиляди туристи на "Орлово око" (ВИДЕО)

13 май 2023, 21:00 часа • 14706 прочитания

Кой създава хубавите неща в България? Трябва да знаем кои са тези хора, защото именно те са най-голямото ни културно богатство. 

Ще ви запознаем със създателя на "Орлово око" - платформа за наблюдение и туристическа атракция в Западните Родопи. Построена през 2009 година от туристическо дружество (ТД) "Родопея", село Ягодина, в близост до Ягодинската пещера. Разположена е на ръба на скала, на цели 1563 метра надморска височина.

Кой е дал тази прекрасна идея и е спомогнал тя да стане реалност? Името му е Сергей Генчев, председател на ТД "Родопея" и уредник на Ягодинската пещера.

Той ни споделя, че е израснал в Ягодинската пещера. Почти 50 години от живота му са минали покрай нея.

"Проучили сме над 45 пещери. Те са с различна възрастова група. Най-голямата в района е Ягодинската", споделя той.

Орлово око

"Идеята беше моя да се направи една такава площадка на връх Свети Илия... Където и да погледнеш виждаш планините на България - в западната част се вижда Пирин, на север се вижда част от Рила, в южната част се виждат планините към Гърция, на изток се виждат Чаирски езера", разказва Сергей.

По думите му "човек като излезе на тази площадка се чувства като орел".

Поглеждайки надолу от платформата се виждат две трети от Буйновското ждрело - най-дългото у нас.

"В началото наблюдавахме посетителите, че изпитват страх, тръгвайки напред по площадката. Наложи се да подложим два крака отдолу, за да може хората да са уверени, че тази площадка няма да падне. Въпреки че при изграждането сме предвидили тази конструкция да издържа не по-малко от 3 тона товар", казва още той.

Средствата за израждането на "Орлово око" от дружеството са заделили от парите, събирани за вход на Ягодинската пещера. Цялата сума е около 21 000 лева.

Посетителите се извозват с джипове от Ягодинска пещера до Орлово око. Разполагат с над 60 джипа. 

"Много от хората тук отидоха към вътрешността на страната - Асеновград, Пловдив. Но ягодинци се запазиха", споделя още Сергей.

"България е богата на природа, богата на много неща и всеки може да измисли нещо подобно, за да ангажира доста хора като работещи в тази сфера", категоричен е той.

Още от интервюто - във ВИДЕОТО:

ОЩЕ: Най-важното, което трябва да знаете, тръгвайки към Ягодинската пещера

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес