Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как живеят в хармония шах и музика: Семейството на Белослава Кръстева (ВИДЕО)

04 октомври 2023, 19:29 часа • 11732 прочитания

Белослава Кръстева е най-новата ни шахматна сензация, която спечели бронзов медал на световното първенство за младежи и девойки до 20 години в Мексико. Оказва се обаче, че тя съвсем не е единственият талант в семейството - 10-годишната ѝ сестра Богомила свири прекрасно на цигулка и има 26 първи награди от 28 национални и международни конкурса.

Майка им - Петя Кръстева - е преподавател по солфеж в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. И докато именно от нея малката Богомила наследява своя талант, то Белослава се влюбва в шаха по много интересен начин.

Как Белослава Кръстева се запалва по шахмата?

"Тя беше на около 2 години, когато започна да реди сложи пъзели", разказва Петя Кръстева в Студио Actualno. "Нейният баща ѝ показа как се местят фигурите в шахмата, той от дете е запален шахматист. Тогава тя беше на 4 г. и половина и се дразнеше, че баща ѝ непрекъснато я побеждава. Когато бе на 8 г., една вечер ни се обади непознат мъжки глас. Каза, че е треньорът на Белослава Кръстева, че тя показва невероятни качества, и ни попита дали искаме той да се занимава с нея индивидуално. Оказа се, че се е записала сама в училище на шах. Още в началото работеше по пет астрономически часа на една тренировка".

Още: Прекрасно! Българка блести на Световното по шахмат до 20 години

Как се отглеждат такива диаманти?

Петя Кръстева дава и рецепта как се отглеждат такива деца: "Следи се зорко децата какво обичат да правят, какво ги вдъхновява и мотивира. Когато нещото е намерено, започваш постепенно да задълбочаваш, да ги учиш да вършат нещата с много страст, търпение и желание".

"Трябва да мотивираме младите да се превърнат в достойни хора, които имат добра ценностна и морална система, за да могат сами да управляват живота си", добавя тя.

Богомила е на 10, като свири от 7-годишна възраст. Всеки ден репетира в продължение на часове и казва: "Това е моето нещо. Много ме радва да правя музика“. Мечтае да стане "един от великите музиканти в света", да не спира да свири и да го прави с много любов, както и сега.

Още от разговора и невероятното изпълнение на "Кармен" на цигулка от страна на Богомила Кръстева - гледайте във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес