Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предпазим зрението си в дигиталния свят - съветите на доктор Христина Нешева

07 юли 2021, 17:10 часа • 17138 прочитания

"При прекомерна употреба на дигитални устройства в ежедневието възникват редица оплаквания за здравето на очите ни. Появява се очно напрежение и дискомфорт, сухота в очите, замъглено зрение, главоболие и трудна концентрация.

Съветът на специалистите е да се спазва т.нар. режим на зрително натоварване, тоест на всеки 20 минути интензивна работа пред екраните е хубаво да се правят 20-секундни почивки, като през това време погледът трябва да бъде насочен в далечината на около 20 метра."

Тези насоки как да предпазим зрението си даде специализантът по офталмология (очни болести) доктор Христина Нешева в предаването Студио Actualno.

"Друг полезен съвет е носенето на очила със специално покритие, било то антирефлексни или Blue Protect стъкла, за които се смята, че защитават очите от т.нар. "синя светлина". Съветваме пациентите си също да използват изкуствени сълзи като лубрикант. Важно е да се поставят достатъчно често, за да има ефект от тях и да не съдържат консерванти.

Препоръчително е да се направи апаратно изследване за качеството на слъзния филм и коя от трите му съставки е нарушена, като след него може да се изпише по прецизна терапия.

При малчуганите най-често се сблъскваме с главоболие, замъглено зрение надалеч, често мигане и разтъркване на очите. Важен признак, по който родителите могат да разберат, че децата им имат някаква скрита рефракционна аномалия е, ако гледайки телевизия се приближават твърде много до екраните, или държат телефоните близо до лицето си."

Още съвети от доктор Нешева гледайте във видеото:

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес