Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясен Савов: Летенето е красота, свобода, танц...

08 септември 2017, 12:20 часа • 6903 прочитания

Преди броени часове стартира четвъртото издание на фестивала „Въздухария“, организиран от клуб по парапланеризъм SkyCamp и екстремно списание 360°. От днес, 8 септември до неделя, 10 септември, добре дошли на Манастирската поляна край Сопот са всички любители на въздушните спортове, тези, които искат да научат повече за тях, семейства и деца. На тяхно разположение е къмпинг зоната на „Въздухария“, която е напълно безплатна и ще позволява настаняване както с палатки, така и с кемпери и каравани. 

По този повод разговаряхме с Ясен Савов - най-добрият ни състезател и носител на европейска титла от 2012 г. в дисциплината Cross Country парапланеризъм. Съвсем наскоро той подобри националния рекорд на България, като прелетя от с. Невша, Шуменско до Кавала, Гърция. Полетът бе изпълнен на 4-ти август (петък), а разстоянието е 350 км по права линия.

Как се запали по парапланеризма?

- Всичко започна в края на 90-те, когато, докато карах ски на Витоша, започнах да виждам някакви хора да излитат с парапланери. Това беше най-якото нещо, което бях виждал. И аз започнах.

Какво ти носи летенето?

- Красота, свобода, танц… И най-вече - начин да се изразявам.

Снимка: Емилия Горска

Има ли различни видове парапланери? Ако да, какви?

- С годините се обособяват все повече и повече видове крила. Аз лично имам едно състезателно, едно ултралеко за ходене в планината, един тандем за “нормално” летене с пасажери, и още един тандем за прелети с пасажери. Освен това има крила за акробатика, супер малки крила за бързо летене покрай склона, и т.н. Въобще - ако му се лети на човек, не е като да няма варианти.

Участвал си в редица престижни състезания по парапланеризъм. Какви са критериите при оценяването? Кое прави най-голямо впечатление на журито?

- При състезанията по прелетно летене (“cross country”) няма субективно оценяване от жури. Лети се по маршрут за време и резултатите се се правят по алгоритъм, който е известен на всички и еднакъв за всички.

Снимка: Facebook

Какво да очакваме от четвъртото издание на „Въздухария“?

- Хубаво време, хубава музика, свежи хора и добър вкус. И най-важното - че ще събере летящите хора на България, заедно с различните ни дисциплини. За нелетящите ще има цял взвод от тандемни пилоти (аз съм един от тях), с които ще могат и те да полетят. Ще има и летящ карнавал за соло пилотите и пасажерите, като за най-високо оценените трима има награда - плаване с яхта в Егейско море. Заедно с различните летателни дисциплини ще има и съответно разнообразни лекции и ателиета (аз ще водя една такава за ефективно летене с парапланер), за да вдигаме нивото в България все повече.

Интервю на Милена Славкова

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес