Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Бакалов: Това не е кабинет, а Франкенщайн, направен от патоанатом (ВИДЕО)

12 декември 2022, 20:29 часа • 14145 прочитания

Излъченият от ГЕРБ кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски връчи на държавния глава Румен Радев изпълнен първи мандат със състав на кабинет, папка с имената на министрите. Някои с по-синя осанка, доста обаче с видимо червена.

В Студио Actualno, за да коментира, поканихме Иван Бакалов - журналист с огромен опит, преподавател по пресфотография, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Крачка към нова Тройна коалиция ли е това? Прави впечатление, че две от предложенията на проф. Габровски са били министри в тройната коалиция НДСВ, БСП и ДПС - Миглена Тачева и Меглена Плугчиева.

Понеже те са познати имена и хората се концентрират върху тях. Но ако се вгледаме в по-неизвестните имена е ясно, че това си е кабинет на ГЕРБ, не го е избирал Габровски. Има бивши зам.-министри от дванадесетгодишното управление на ГЕРБ, когато се издигаха кадри на всички равнища в администрацията. Нямаше назначение, което да не е с политическа протекция.

Меглена Плугчиева обаче е активист на БСП, член на Висшия съвет. Не Ви ли се струва необичайно?

Тя беше компромисна фигура, която харесаха и НДСВ навремето. Има и други, свързани с БСП. Мартин Захариев беше депутат от гражданската им квота. Това според мен е един скърпен кабинет, в който президентът си е сложил някакви хора, Борисов и ГЕРБ са си сложили някакви хора, ДПС са си сложили някакви хора. Това е един Франкенщайн, който не е направен от неврохирург, а от патоанатом.

Не можем ли да тълкуваме това предложение за кабинет като помъдряване на ГЕРБ? Спрямо предното предложение за правителство виждаме не само вътрешнополитически предложения.

Миглена Тачева беше министър в две правителства. Беше и 4 години шеф на "Феста Холдинг", една групировка на Петя Славова, с която са свързани много скандали. Не е въпросът дали моето отношение към Борисов е такова. Още спечели изборите с много малка преднина, в чуждите медии казаха "Трудно ще се състави правителство, защото това е токсична партия". На нито един наш коментатор не му се скърши езика да го каже това. Четирите последни избори никой не иска с ГЕРБ, априори.

Защо приеха Хърватия в Шенген? Осъдиха си бившия премиер с пет обвинения. Две присъди има, по още два случая ще го съдят. Обвиненията са такива, че ако му кажеш на Борисов, ще се изсмее. Влияние на сделки в енергетиката, влияел на една компания да купува по-евтино ток, имало пропуснати ползи, щети. Ако започна да изреждам за колко неща можеха да съдят Борисов през годините, цяло предаване можем да направим. Ние няма да бъдем приети в Шенген, докато не вкарат Борисов в затвора. Айде да не произнасям присъда, но поне докато не го изправят пред съда.

ОЩЕ: Урокът на Хърватия за България

Какво очаква Европа от нас? Жертвен агнец?

Европа очаква правова държава, а правова държава означава да се разследва предишната власт. Борисов си е назначил един главен прокурор да му опъва чадър над него. Сега си слага там едни марионетки - правителство и то няма да мине най-вероятно. Те за трети мандат се готвят да предложат същия премиер, ще стане цирк, ще има нови избори през март и ще се влачим така. Политическата криза в България се казва Бойко Борисов.

Какво още каза Бакалов специално за президента Румен Радев, за БСП, за евентуалната "нова левица" - научете във ВИДЕОТО:

Борисов: Ако има трети мандат, ще настояваме да се избере проф. Габровски

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес