Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО)

05 август 2023, 20:59 часа • 17698 прочитания

Наричат Александър Дугин как ли не - "мозъка на Путин", "философа на Путин". Дори да не е човек с официална власт в Русия, ултранационалистът и лидер на Евразийското движение определено влияе значително на политиката на диктатора Владимир Путин чрез идеите си.

За вижданията на Дугин, изразени в книгата от 1997 г. "Основи на геополитиката" и повтаряни от него в продължение на години в публичното пространство, говорим в Студио Actualno с Благослав Михайлов. Той е създател на платформата „Стража“ и активно се занимава с опознаването на философията на руския ултранационалист.

Снимка: Actualno.com

Според него значението на Дугин се омаловажава, защото книгата му е "пророческа" - тя представя план, който Путин в момента следва в Украйна. Александър Дугин чертае ясна линия, по която ще върви Русия, като иска връщане на евразийската империя. По думите му, има една цивилизация – Евразия, представлявана най-вече от руснаците, и тя трябва да установи своите геополитически интереси.

Още: "Ню Йорк Таймс": САЩ вярват, че част от украинските власти стоят зад убийството на Дугина

"Русия иска свят, който е разцепен на много малки части, защото тогава Русия ще е една голяма част, която ще налага интересите си", казва Благослав Михайлов.

"Той (Дугин - бел. ред.) е противопоставен на модерността, на идеалите на Просвещението. Идеали като свобода, равенство, разум, индивидуализъм той ги счита за голяма катастрофа, защото тези ценности поставят индивида в центъра. Според него колективното трябва да е в центъра. Цялата опозиция между индивидуализъм и колективизъм я виждам като изкуствена. В автокрациите, вместо да е овластен колективът, е овластен управляващият елит, който паразитира върху обществото. Колективизмът така няма много логика. Руснакът, ако го питаме, може да иска нещо друго - да е свободен", смята създателят на "Стража".

"Западните общества, базирани на индивидуализъм, като колективи работят по-добре, имат си повече доверие, икономиката им работи по-добре. Тази философия е един параван, зад който стои Путиновият режим. Тази философия не е искрена", казва той.

Според него идеологията на Дугин е "гавра с руснака". Той вижда разпространението на тези идеи и в България - най-вече чрез лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов

Още: Украйна обвини руския ултранационалист Александър Дугин в геноцид

Вижте целия разговор във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес