Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от Скопие: Македонците не са против България и ЕС, елитът работи за Русия (ВИДЕО)

18 август 2023, 15:29 часа • 15141 прочитания

В парламента на Северна Македония днес (18 август) започва процедурата за конституционни промени, които да включат българите и още 4 етноса в основния закон. Има ли обаче мнозинство?

По темата разговаряме в Студио Actualno с Атанас Величков - главен редактор на сайта Трибуна.мк. Той е родом от Благоевградско, но от близо 20 години живее в Скопие.

Какви са настроенията в Северна Македония?

Най-голямата опозиционна партия продължава да е "против" промените и твърди, че няма и 70 депутати, които да ги подкрепят. По закон са нужни 80 (2/3 в 120-местния парламент). ВМРО-ДПМНЕ твърди, че в момента няма условия, за да се направят тези конституционни промени, защото ставало въпрос за "български диктат". Вписването на българите в Конституцията е основното условие на страната ни за евроинтеграцията на Северна Македония.

ОЩЕ: Опозицията в Скопие: Управляват ни престъпници, няма да има промени в Конституцията

"Вярвам, че огромен процент от гражданите на Северна Македония нямат никакъв проблем с промените", смята журналистът Атанас Величков. "Това всекидневно говорене против България е насочено към тези, които още нямат изградени такива чувства - те трябва да бъдат убедени, че най-големият враг е България. Това е в интерес на антиевропейските структури тук. Това е в интерес на Русия, в интерес на Сърбия, които са творците на антибългарския македонизъм", каза той и посочи албанските партии - и в опозицията, и във властта - като твърдо прозападни.

Снимка: Actualno.com

Според него в югозападната ни съседка има и гласове на трезвеността, идващи от интелектуалците. "Елитът е този, който дава тона за това антибългарско говорене, за да остане на власт. Отдолу идват само троловете на фермите за фалшиви новини. А народът се чуди как да свързва двата края", каза Величков.

ОЩЕ: Спорна резолюция в САЩ за "македонския принос" разпали пожар у нас

Според него няма да се получи планът на ВМРО-ДПМНЕ за разпускане на парламента, за който са нужни 61 депутати. Според него целта на опозицията е да разпространява антибългарска реторика и да спечели популисткия вот на нови евентуални избори.

ОЩЕ: САЩ искат бързо приемане на Северна Македония в ЕС - споменават България, но не и опозицията в РСМ

Какво са се разбрали ВМРО-ДПМНЕ със западните посланици според Атанас Величков - гледайте във видеото:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес