Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Пирински: В IT сектора България има сериозно натрупан потенциал

28 ноември 2016, 15:00 часа • 4708 прочитания

Предприемаческите решения в контекста на новите технологии, дигитализирането на икономиката и ролята на Европейския съюз в насърчаването на инвестициите в сектора - това бяха само част от темите, които бяха дискутирани на дебат в Американския университет в Благоевград, организиран от Българското училище за политика "Димитър Паница". По темите специално интервю за Actualno.com даде евродепутатът Георги Пирински, член на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Г-н Пирински, кои са най-популярните европейски програми и инструменти, които България използва, за да развива иновации?

Вижте, това е въпрос на самото приложение върху което аз нямам толкова голям поглед. Но е ясно, че България трябва много сериозно да се ангажира с оперативната програма, която е насочена в тази област. Тук има един много тревожен факт - че досега на практика почти няма разплатени средства по новите оперативни програми за 2014-2020 г. Това предизвиква много сериозна тревога включително и в Европейската комисия. Тъй че аз бих Ви предложил Вие много активно да се ангажирате и да изпитате тези институции в България, които конкретно са отговорни за тази програма.

По Ваше мнение колко добре информиран е българският бизнес в използването на европейски програми и инструменти за развитие на иновации? В кои сектори има най-сериозно ноу-хау да се използва еврофинансиране за иновации и в кои сектори липсата на знание пречи сериозно?

Според мен има достатъчно информация, но има и доста опасения, че условията по тези оперативни програми са усложнени и носят риск от последващи ревизии и евентуално възникващи въпроси, свързани с възстановяване на неправомерни средства. И затова тук ми се струва, че именно и правителството, и държавните органи трябва да проведат една много активна и бърза поредица от действия. Веднъж да продължат да работят с Европейската комисия за премахване на неяснотите и втори път много близко да съдействат на бизнеса.

Ето например това, което ми се струва, че се прави в Технопарка (София Тех Парк - бел. ред.) - това безспорно са компютърните и комуникационните технологии. В този сектор България има сериозно натрупан потенциал, който далеч недостатъчно се използва, тъй че по начало ми се струва, че в тези сфери на новите технологии, на новите дигитални средства и приложения ние имаме безспорно възможност да сме най-активни. И това, доколкото знам, се прави в определена степен.

Ако съм предприемач с готов прототип на продукт, какво би следвало да направя, за да получа европейско финансиране - към кого да се обърна за помощ? Има ли в България единно държавно звено, което да насочва млади предприемачи и да им показва кои програми биха били най-подходящи за финансиране на техните идеи и продукти?

Това би трябвало да е Министерството на икономиката и неговите звена. Трябва да се търсят и онези конкретни мерки, които да могат да се приложат към даден продукт. Всичко е въпрос на контакт.

Вие сте част от съставянето на текуща писмена декларация относно необходимостта от специален инвестиционен план за подрегионите с високи равнища на безработица. В тази декларация обръща ли се внимание на развитието на иновации като начин за борба с безработицата?

Това е една инициатива на един колега от групата на социалистите и демократите и наистина тя получи широка подкрепа. Искам да кажа, че има още един документ, който си заслужава да се има предвид, а това е един доклад на на г-жа Илияна Йотова за планинските и полупланинските региони, който предизвика много широк интерес и то именно в такива среди, които са заинтересовани от иновативни решения. Тъй че има определено част от тези документи, да които Вие говорите, които адресират конкретно иновациите. Мога да насърча заинтересованите хора да търсят сайтовете и на Европейския парламент и на отделните евродепутати, каквито ние се стремим да поддържаме, и да търсят точно тази информация.

Вие сте и докладчик относно дейността на Европейската инвестиционна банка. В доклада изрично е подчертано одобрение за нова гама продукти в рамките на "InnovFin - Финансиране от ЕС за иноватори", както и стартирането на консултантската услуга InnovFin за големи проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност. Какво представлява "InnovFin - Финансиране от ЕС за иноватори" и действа ли консултантската услуга InnovFin в България?

Това, което смятам, че трябва да се знае, е, че се сключи споразумение с Българската банка за развитие за приложение конкретно именно на тези програми, за които Вие споменавате по линия на Европейската инвестиционна банка и на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Тъй че трябва ежедневно да се следи къде ще разпредели банката за развитие конкретната реализация на договори по тези средства, защото идеята е тя да предаде части от ресурсите за реализация на отделни търговски банки и фондове. И оттам вече да се търси конкретно финансиране по един или друг проект. Доколкото ми е известно, имаше поне намерение за действие на консултантска услуга у нас.

Интервюто с евродепутата Георги Пирински е част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта. Целта на проекта е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Интервю на Румен Скрински

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес